Μείωση χορηγιών-δωρεών εξετάζει ο ΟΠΑΠ λόγω της φορολόγησης

Αθήνα

Το ενδεχόμενο να μειωθούν οι κοινωνικές μεταβιβάσεις, δηλαδή οι χορηγίες και οι δωρεές, του ΟΠΑΠ με την εφαρμογή της απόφασης της Κομισιόν για την αύξηση της φορολογίας στα μικτά κέρδη του Οργανισμού από 1/1/2013, επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ Κ. Λουρόπουλος, κατά την ομιλία του στην Ειδική Μόνιμη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, την οποία ενημέρωσε για την πολιτική κοινωνικής μέριμνας που ακολουθεί ο Οργανισμός.Ο κ. Λουρόπουλος ενημέρωσε τους βουλευτές ότι αποτελεί μια «δυσμενή εξέλιξη» η πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν και ότι ενδεχομένως να έχουμε μια μορφή υποκατάστασης της κοινωνικής προσφοράς του ΟΠΑΠ, η οποία θα πρέπει να μεταφερθεί στο ελληνικό δημόσιο, το οποίο άλλωστε θα λαμβάνει τον αυξημένο φόρο.

«Δεν θα έχουμε ασφαλώς εξαφάνιση των κοινωνικών μεταβιβάσεων, αλλά ενδεχομένως να έχουμε μια μείωση αυτών των υπηρεσιών», προειδοποίησε ο κ. Λουρόπουλος, αναφερόμενος τόσο στο ύψος των χορηγιών προς τον αθλητισμό όσο και των δωρεών με κοινωνικό χαρακτήρα.

Σε κάθε περίπτωση κρίσιμο παράγοντα αποτελεί, όπως εξήγησε, η δυνατότητα υλοποίησης του πλάνου των επενδύσεων και ανάπτυξης που σχεδιάζει ο ΟΠΑΠ διότι τότε θα μπορέσουν να αυξηθούν και τα διατειθέμενα κονδύλια.

Μείωση χρημάτων και στον αθλητισμό

Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του κ. Λουρόπουλου, για τον κίνδυνο να υπάρξει περαιτέρω μείωση των μεταβιβάσεων και στον αθλητισμό, καθώς, όπως είπε, «ο ΟΠΑΠ δίνει σήμερα αρκετά χρήματα ως επιχορηγήσεις σε αθλητικά σωματεία στην επαρχία, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για περιπτώσεις που μια ομάδα έχει άδειο το γήπεδο».

«Ο κίνδυνος να μειωθούν τα ποσά που δίνει ο ΟΠΑΠ στον αθλητισμό υπάρχει. Τους έχουμε πει: κοιτάξτε να βρείτε λεφτά και με άλλους τρόπους. Δεν μπορεί να αποβλέπουν μόνο στον ΟΠΑΠ, ο οποίος εν τέλει δίνει χρήματα σε επαγγελματικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι δυνατόν να περιμένουν χρήματα μόνο από τις διαφημίσεις του ΟΠΑΠ. Εμείς δίνουμε ήδη αρκετά ως επιχορηγήσεις σε σωματεία στην επαρχία που δεν μπορούν όμως σε κάποιες περιπτώσεις να γεμίσουν το γήπεδό τους», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορούμε να δώσουμε τίποτε. Τους έχουμε πει ότι πρέπει να βελτιωθεί η ποιότητά τους. Τα χρήματα που δίνουμε έχουν ήδη μειωθεί και θα μειωθούν κι άλλο του χρόνου και το έχουμε πει στις ομοσπονδίες», είπε ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ, σημειώνοντας όμως ότι αν υλοποιηθεί το επενδυτικό πλάνο του Οργανισμού τότε «ναι» θα υπάρχει «διπλάσια» δυνατότητα μεταβιβάσεων.

Ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ απέδωσε μεγάλη σημασία στις απαιτούμενες ενέργειες για την πάταξη του φαινομένου του παράνομου στοιχήματος.

«Μπορούμε αύριο κιόλας αν η Πολιτεία θελήσει να κλείσουμε τις 20 με 25 ηλεκτρονικές διευθύνσεις παράνομου στοιχηματισμού που είναι γνωστές, διότι αυτά και ως έσοδα χάνονται για τον ΟΠΑΠ αλλά και ως φορολογία για το Ελληνικό Δημόσιο», είπε ο κ. Λουρόπουλος, επισημαίνοντας ότι καθ’ ύλην αρμόδια είναι η Εθνική Επιτροπή Ελέγχου Παιγνίων.

Πηγή: In.gr