Μεικτή εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια


Με μεικτά πρόσημα κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τρίτη με τις μετοχές των κινεζικών τηλεπικοινωνιακών κολοσσών να καταγράφουν άνοδο καθώς το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) ανακοίνωσε ότι δεν θα καταργήσει πλέον τις εταιρείες.

Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ μετοχή της China Mobile καταγράφει άνοδο 5,47%, ενώ η μετοχή της China Unicom ενισχύεται κατά 6,71%. Η μετοχή της China Telecom σημειώνει ”άλμα” 5,74%.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) είχε ανακοινώσει προηγουμένως την Πέμπτη ότι είχε ξεκινήσει τη διαδικασία διαγραφής των τριών μεγαλύτερων κινεζικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών προκειμένου να συμμορφωθεί με το εκτελεστικό διάταγμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που στοχεύει εταιρείες οι οποίες συνδέονται με τον στρατό της Κίνας.

Σε αυτό το κλίμα, ο Shanghai composite κερδίζει 0,73% και ο Shenzhen component προσθέτει 2,08%. Παράλληλα, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύεται κατά 0,78%.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei 225 έκλεισε με απώλειες 0,37% και στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έχασε 0,03%. Στη Νότια Κορέα, ο Kospi πρόσθεσε 1,57%.

Εν τω μεταξύ, η μετοχή της Hon Hai Precision Industry, γνωστής ως Foxconn, σημειώνει άνοδο περίπου 3%, μετά την ανακοίνωση συμφωνίας τη Δευτέρα μεταξύ του κατασκευαστικού γίγαντα και της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων Byton.

Οι εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορονοϊού συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε εξάλλου εθνικό lockdown στην Αγγλία σε μια προσπάθεια περιορισμού εξάπλωσης του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού.

Στην Ασία, τοπικά μέσα ενημέρωσης στην Ιαπωνία μετέδωσαν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το Τόκιο και αρκετές γειτονικές περιοχές από την Πέμπτη σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

Στα μάκρο, σε επίπεδο-ρεκόρ διαμορφώνεται η προσφορά χρήματος στην οικονομία της Ιαπωνίας, για ένατο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, όπως εμφάνισαν τα στοιχεία, καθώς η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να διοχετεύει ρευστό στην οικονομία για να μετριάσει το πλήγμα από την πανδημία.

Με την αναμενόμενη εκ νέου εφαρμογή των αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό του κορονοϊού να πρόκειται να πλήξει την οικονομία, η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) είναι πιθανό να διατηρήσει τα μαζικά προγράμματα βοήθειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση, αναφέρουν αναλυτές.

Το ποσό των μετρητών που βρίσκεται σε κυκλοφορία και των καταθέσεων στη BoJ, αυξήθηκε 18,3% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους στο ποσό-ρεκόρ των 606.5 τρισ. γιεν (5,88 τρισ. δολάρια), στην μεγαλύτερη αύξηση που έχει σημειωθεί από τον Μάιο του 2017, αναφέρουν τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στην άνοδο των εξαγορών από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας, βραχυπρόθεσμων τίτλων, σε μια ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα εντείνει τη διοχέτευση ρευστού για να στηρίξει την οικονομία.

Επίσης, οι καταθέσεις των τραπεζών στην BoJ αυξήθηκαν 22% στο ποσό-ρεκόρ των 485,5 τρισ. Γιεν τον Δεκέμβριο.Source link