Μειώθηκε ο κίνδυνος άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας

Την εκτίμηση ότι έχει «μειωθεί ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας και εξόδου από το ευρώ» μετά την οριακή νίκη της ΝΔ, όπως τη χαρακτηρίζει, εξέφρασε χθες ο οίκος αξιολόγησης Fitch σε ανακοίνωσή του.

«Μια νέα ελληνική κυβέρνηση που θα υποστηρίζει το πρόγραμμα της τρόικας είναι πιθανό να έχει αναλάβει τα καθήκοντά της πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την 28η και 29η Ιουνίου» εκτιμάται στην ανακοίνωση.

Εάν επαληθευθούν αυτές οι εκτιμήσεις του, ο οίκος τονίζει ότι «δεν θα τοποθετήσει το αξιόχρεο όλων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης υπό παρακολούθηση με πιθανή υποβάθμιση της προοπτικής τους σε αρνητική», όπως είχε προαναγγείλει ότι θα έκανε σε περίπτωση που η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ μετατρεπόταν σε «πιθανό βραχυπρόθεσμο γεγονός».

Ωστόσο, ο οίκος σημειώνει πως η «κρίση χρέους στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη παραμένει έντονη», προσθέτει πως «η λιτότητα και οι επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με την ισχυρή κοινοβουλευτική αντιπολίτευση» δείχνουν ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανό να είναι εύθραυστη», ενώ επισημαίνει πως «ο ρυθμός της συρρίκνωσης της οικονομίας είναι σχεδόν βέβαιο ότι επιταχύνεται».

Πηγή: peristerinews.gr