Μειώσεις στις «ευγενείς» συμβάσεις, άρση εμποδίων στην ανταγωνιστικότητα ζητά ο ΣΕΒ

Αθήνα

Μείωση του κόστους εργασίας με έμφαση στις συμβάσεις που προβλέπουν πολλαπλάσιες αποδοχές από τη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και άρση των εμποδίων για την ανταγωνιστικότητα θέτει ως προταιρειότητες ο ΣΕΒ στον διάλογο για τα εργασιακά, μετά τη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων στο υπουργείο Εργασίας. Επαναφορά του βασικού μισθού στα 701 ευρώ και την ΕΓΣΣΕ ζητά η ΕΣΕΕ, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα τονώσει την αγορά και θα συμβάλει στην αύξηση των κρατικών εσόδων.

Μετά τη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων στο υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη, ο ΣΕΒ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «η όποια συζήτηση για τα εργασιακά θέματα δεν μπορεί να διεξαχθεί χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία».

«Στη βάση αυτή, αναφέρει ο σύνδεσμος, απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους που σηματοδοτούν την ερημοποίηση της ιδιωτικής οικονομίας στο βωμό του ουσιαστικά άθικτου πελατειακού κράτους. Στους ανέργους αυτούς περιλαμβάνονται δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, που η κρίση τους ανάγκασε να βάλουν λουκέτο» αναφέρει.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος, αναφέρει, μπορεί να προέλθει μόνο από την ανάκαμψη της ιδιωτικής οικονομίας.

Έτσι, ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι προέχει η συμφωνία στην «άρση των εμποδίων στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που υπέρμετρα επιβαρύνουν μεταξύ άλλων και το μισθολογικό κόστος και συρρικνώνουν την επιχειρηματική δράση και την προσαρμογή του μέσου κόστους εργασίας, ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις που κινδυνεύουν από την οξυνόμενη κρίση και με έμφαση στις “ευγενείς” συμβάσεις που προβλέπουν αμοιβές έως και 100% πάνω από την ΕΓΣΣΕ».

Από την πλευρά της, η ΕΣΕΕ υποστήριξε πως έστω και μικρή αύξηση των κατώτατων μισθολογικών ορίων θα αντιστρέψει την ψυχολογία και την οριακή ροπή για κατανάλωση, θα ωφελήσει τα έσοδα του κράτους, θα τονώσει την αγορά και θα προστατεύσει την κοινωνική συνοχή.

Η ΕΣΕΕ υπέβαλε έρευνα για τα εργασιακά και την απασχόληση στις Μικρομεσαίες Εμπορικές Επιχειρήσεις και κοστολογημένη μελέτη, στην οποία, όπως υποστηρίζει,  αποδεικνύεται ότι η επαναφορά του βασικού στα 701 ευρώ και τα επίπεδα της ΕΓΣΣΕ (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) του 2009, θα αποδώσει επιπλέον έσοδα στο δημόσιο 2,4 δισ. και άλλα 4,7 δισ. στην ελληνική αγορά την επόμενη διετία.

Η προτεινόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να τονώσει τη ζήτηση και συνεπώς τα έσοδα από το ΦΠΑ κατά 915 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τα συνολικά δυνητικά επιπρόσθετα έσοδα του δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ ετησίως. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι η αγορά θα τονωθεί την επόμενη διετία με επιπλέον τζίρο 4,7 δισ. ευρώ.

Πηγή: in.gr