Μετά τα μέσα Οκτωβρίου οι αποφάσεις για την Ελλάδα, λέει ο Γιούνκερ

Λευκωσία, Κύπρος

Δεν αναμένονται πολιτικές αποφάσεις για την Ελλάδα πριν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου μετά την άτυπη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Λευκωσία, προσθέτοντας ότι το ελληνικό θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup, στις 8 Οκτωβρίου.
«Η Ελλάδα γνωρίζει ότι πρέπει να επιδείξει πολύ ισχυρή αποδοτικότητα στις μεταρρυθμίσεις μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες», είπε.

«Η ελληνική κατάσταση θα συζητηθεί στη συνάντηση της 8ης Οκτωβρίου, αλλά αποφάσεις δεν θα ληφθούν πριν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου», προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα, είπε ότι θα είναι έτοιμη το νωρίτερο στις αρχές Οκτωβρίου.

«Μας ενθάρρυνε η πρόοδος που έχει επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση και έχουμε κάθε ελπίδα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να φύγει από τη ζώνη του ευρώ.

«Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν. Έχουμε τον τρόπο να ελέγχουμε κατά πόσον έχουν εφαρμοσθεί τα μέτρα», πρόσθεσε.

Στη συνέντευξη ήταν επίσης παρόντες η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, ο επίτροπος Όλι Ρεν και ο επικεφαλής του EFSF/ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Παράθυρο» για επιμήκυνση από το ΔΝΤ

Από την πλευρά της, η Κρ. Λαγκάρντ άφησε ανοικτό παράθυρο για επιμήκυνση, λέγοντας πως ο (περισσότερος) χρόνος είναι μία επιλογή για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να προχωρήσουμε σε προσαρμογές, ο χρόνος μπορεί να θεωρηθεί ως μία επιλογή που μπορεί να εξεταστεί», ανέφερε.

Η Ελλάδα έχει κάνει καλή δουλειά και έχει σημειώσει πρόοδο τόσο στο τομέα των δαπανών όσο και των εσόδων, σημείωσε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ακόμα ότι έχει να κάνει πολύ δουλειά στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη.

Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσο είναι εφικτό η Ελλάδα να φθάσει στον στόχο της μείωσης του χρέους της στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, λέγοντας ότι συνεχίζεται ο απολογισμός των δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών και γι’ αυτό είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί κατά πόσον ο στόχος θα επιτευχθεί.

Αναφέροντας πως η διαδικασία αναθεώρησης για την πρόοδο της Ελλάδας ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα, είπε ότι είναι πρόωρο να γίνει λόγος για χρονοδιαγράμματα κατάληξης των διαπραγματεύσεων.

«Οι στόχοι είναι πολύ υψηλοί, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και ο χρόνος είναι ένας από αυτούς και πρέπει να ληφθεί υπόψη», ανέφερε η κ. Λαγκάρντ.

Νέα μέτρα από την Ισπανία ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου

Για την Ισπανία, που ήταν άλλωστε και στο επίκεντρο του άτυπου Eurogroup της Λευκωσίας, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε πως «έχει διαβεβαιώσεις ότι η Ισπανία θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2012», προσθέτοντας ότι «η Ισπανία θα υιοθετήσει περισσότερα μέτρα εάν κριθεί απαραίτητο».

Σε αυτό το σημείο, ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν διευκρίνισε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας ενημέρωσε το Eurogroup ότι θα παρουσιάσει νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με σαφές χρονοδιάγραμμα, μέχρι τα τέλη του μήνα.

Ο κ. Γιούνκερ είπε επίσης ότι η αναδιάρθρωση των ισπανικών τραπεζών θα ολοκληρωθεί το Νοέμβριο και πως ο ESM θα είναι πλήρως σε λειτουργία εντός του Οκτωβρίου.

H επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η Πορτογαλία και η Ιρλανδία εφαρμόζουν επιτυχώς τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, παρά τις αντίξοες διεθνείς συνθήκες. Αυτά τα δυο κράτη είναι παράδειγμα επιτυχίας, σημείωσε.

Παράλληλα χαιρέτισε την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων.

Είμαστε έτοιμοι για την ενεργοποίηση του ESM στις 8 Οκτωβρίου, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Το προσωπικό που τώρα υποστηρίζει τον EFSF θα καλύψει και τις ανάγκες του ESM. Είμαι σίγουρος ότι ο μόνιμος μηχανισμός θα είναι εξίσου επιτυχής στις αγορές όσο και ο προκάτοχος του EFSF», πρόσθεσε.

Πηγή: In.gr