Μετριάζουν τα κέρδη τους οι δείκτες της Wall Street


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:55

Σε ανοδικό έδαφος συνεχίζουν λίγο πριν το κλείσιμο ο βιομηχανικός Dow Jones και ο ευρύτερος S&P 500, ωστόσο έχουν περιορίσει αισθητά τα κέρδη που νωρίτερα οδήγησαν τον τελευταίο κοντά στο προηγούμενο ιστορικό του υψηλό.

Το κλίμα και σήμερα στην αγορά διαμορφώνει η πολιτική διελκυστίνδα για το πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και η είδηση ότι η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που έδωσε το πράσινο φως σε εμβόλιο για τον κορονοϊό. 

Στην Ουάσινγκτον, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών έδειξαν ότι είναι έτοιμοι να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, μετά την πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου μέσα στο σαββατοκύριακο να υπογράψει εκτελεστικά διατάγματα για την επέκταση ορισμένων μέτρων τόνωσης της οικονομίας.

Τα τέσσερα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε μέσα στο σαββατοκύριακο ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους δίνουν παράταση σε μέτρα ανακούφισης των πολιτών, αναστέλλοντας εξώσεις, πληρωμές εισφορών για τους μισθωτούς και δόσεων φοιτητικών δανείων και επεκτείνοντας τα έκτακτα ομοσπονδιακά επιδόματα ανεργίας. Ωστόσο, αναλυτές και νομοθέτες επισημαίνουν ότι τα διατάγματα είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν σοβαρά νομικά και εμπόδια.

Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσαν και οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση του εξετάζει το ενδεχόμενο περικοπών στο φόρο υπεραξίας.

Δείκτες- Στατιστικά

Ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 209,20 μονάδες (0,78%) στις 28.007,18 μονάδες, ενώ ο S&P 500 προσθέτει 8,38 μονάδες (0,25%) στις 3.368,60 μονάδες.

Στα υψηλά της ημέρας ο δείκτης σκαρφάλωσε στις 3.381,01 μονάδες προσεγγίζοντας το ιστορικό υψηλό που σημείωσε στις 19 Φεβρουαρίου στις 3.393,52 μονάδες.

Στον αντίποδα, ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 49,61 μονάδες (-0,45%) στις 10.919,00 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones 19 κινούνται με θετικό πρόσημο και 11 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η JPMorgan Chase με άλμα 4,75% στα 105,41 δολ. και ακολουθούν η Boeing στα 185,88 δολ. με άνοδο 3,61% και η American Express στα 104,69 δολ. με άνοδο 3,02%.

Οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση είναι η Apple (-1,72%), η Pfizer (-1,05%) και η Microsoft (-0,86%).

Την ίδια στιγμή, τα τελευταία στοιχεία για την εξάπλωση του ιού δείχνουν ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 18% τις τελευταίες 14 ημέρες, σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν οι New York Times. Παράλληλα, ο αριθμός των θανάτων έχει υποχωρήσει κατά 6%.

Αρκετές μεγάλες πολιτείες όπως η Αριζόνα, η Καλιφόρνια, η Φλόριντα και το Τέξας, καταγράφουν μείωση της χρήσης κλινών από ασθενείς με COVID-19.

Στο μεταξύ, η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ανακοίνωσε την έγκριση ενός εμβολίου για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Μολονότι εκφράζεται σκεπτικισμός για το κατά πόσον η Ρωσία κατάφερε πράγματι να δημιουργήσει τόσο γρήγορα ένα πραγματικά ασφαλές εμβόλιο, η είδηση δημιουργεί στους επενδυτές αισιοδοξία για την πορεία της πάλης κατά της πανδημίας.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης αισιοδοξίας της Εθνικής Ένωσης Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων υποχώρησε τον Ιούλιο στο 98,8, χάνοντας 1,8 μονάδες από τον Ιούνιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον δείκτη στις 99,9 σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Παράλληλα, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,6% τον Ιούλιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο 0,3% σε δημοσκόπηση του MarketWach. Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, ενισχύθηκε 0,3%.Source link