Με βελτιώσεις στη Βουλή οι Ποινικοί Κώδικες


Οι νέοι κώδικες, Ποινικός και Ποινικής Δικονομίας πρόκειται να εισαχθούν σύντομα στην Βουλή για να ψηφιστούν αμέσως με σημαντικές βελτιώσεις και με ενσωματωμένες τις προτεινόμενες αλλαγές από τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Η ριζική αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και την ενσωμάτωση όλων των προτεινόμενων αλλαγών, οδηγείται στην Βουλή προκειμένου να περάσει από την κοινοβουλευτική διαδικασία, για την ψήφισή του.

Από την διαδικασία της διαβούλευσης έχουν προκύψει σημαντικές βελτιώσεις και ιδιαίτερα στις διατάξεις εκείνες που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στο νομικό κόσμο όσο και σε κοινωνικές ομάδες, όπως αυτές που αφορούν το αδίκημα του βιασμού, αλλά και αυτό που αφορά την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Όπως είχε προαναγγείλει και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές κατέληξαν σε συγκεκριμένες αλλαγές, που ικανοποιούν το σύνολο των διαφωνούντων και πλέον η επί δέκα χρόνια επιχειρούμενη μεταρρύθμιση της ποινικής νομοθεσίας γίνεται πράξη για τα δικαστήρια και το νομικό κόσμο της χώρας.

Οι Κώδικες έχουν κατατεθεί στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και πλέον περιμένουν το τυπικό έναυσμα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να εισέλθουν στην Βουλή όπου αναμένεται να ψηφιστούν με ευρεία πλειοψηφία, καθώς τα κόμματα έχουν δείξει ότι σε αυτό το θέμα υπάρχει συναίνεση. Η πλειονότητα άλλωστε του νομικού κόσμου, έχει ταχθεί υπέρ της αναγκαιότητας προσαρμογής της ποινικής νομοθεσίας στη νέα έννομη τάξη, ελληνική, ενωσιακή και διεθνή, αλλά και στην σύγχρονη αντιμετώπιση των νέων δεδομένων στο έγκλημα.Source link