Με κατασκευαστική ώθηση πάνω από τις 920 μονάδες το Χρηματιστήριο


Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Με τον κατασκευαστικό κλάδο να ηγείται της σημερινής ανόδου, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να διαπεράσει τις 920 μονάδες, για πρώτη φορά μετά από 16 μήνες, βρίσκοντας μάλιστα περαιτέρω στήριξη από τη διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα συνεχίσει αμείωτη τη στήριξη της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,20% στις 924,30 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 911,32 μονάδων (-0,22%) και 924,54 μονάδων (+1,23%). Ο τζίρος ανήλθε στα 94,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 48,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 10,9 εκατ. τεμάχια (21,2 εκατ. ευρώ).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,30%, στις 2.248,36 μονάδες, ενώ στο +0,11% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.423,14 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,43% στις 597,07 μονάδες.

Το μείγμα παραμένει υποστηρικτικό

Από τη μία η διαβεβαίωση της ΕΚΤ ότι το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας (PEPP) θα συνεχιστεί με αυξημένους ρυθμούς και από την άλλη η επιτάχυνση των σχεδίων για το Ελληνικό, έδωσε καύσιμα στον κατασκευαστικό κλάδο να οδηγήσει τη διάσπαση των 920 μονάδων. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η σημερινή υπέρβαση αποτελεί τεχνικά την καλύτερη συνέχεια της αντίδρασης που καταγράφει ο Γενικός Δείκτης από τις 21 Μαΐου, όταν και είχε βρεθεί στις 852 μονάδες.

Και εκτός από την αναμονή των κονδυλίων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, η αγορά είδε σήμερα ότι παρά την άνοδο του πληθωρισμού το τελευταίο διάστημα, η ΕΚΤ διατηρεί την πρόβλεψη ότι οι αγορές των ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία θα συνεχιστούν με ρυθμό “σημαντικό υψηλότερο από ό,τι τους πρώτους μήνες του έτους”.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει πιθανή ώθηση, για ακόμη χαμηλότερες αποδόσεις για τα ελληνικά ομόλογα τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα,  δίνοντας συνέχεια σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον που δεν θα βοηθά μόνο τις νέες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων, αλλά και τη ρευστότητα των τραπεζών και της πραγματικής οικονομίας, στην ευαίσθητη φάση της ανάκαμψης της οικονομίας.   

Πάντως, πέραν της καλής πορείας των ελληνικών ομολόγων, το Χρηματιστήριο ακόμη αναζητά τη “σύνδεσή” του με τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία είχαν βοηθήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και τις μετοχές. Η μεγάλη πτώση του ΧΑ την άνοιξη του 2020 έκοψε αυτόν τον λώρο… ο οποίος αναζητείται ακόμη.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ έκλεισε με άλμα 6,51%, με τη Βιοχάλκο να ακολουθεί με +3,13%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Eurobank και ΕΧΑΕ, ενώ άνω του 1% σε Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή και Coca Cola.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Εθνική, Alpha Bank, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Titan και ΔΕΗ, με τις Φουρλής και Aegean να μην έχουν μεταβολή. Μόνο ο ΟΛΠ στον FTSE 25 έκλεισε πτωτικά, καταγράφοντας απώλειες 0,65%.Source link