Με μεικτά πρόσημα έκλεισε η Ευρώπη καθώς οι επενδυτές ανέμεναν τις υπογραφές ΗΠΑ-Κίνας


Με μεικτά πρόσημα κινήθηκαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν τις εξελίξεις για την υπογραφή της ”Πρώτης Φάσης” μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ωστόσο η αισιοδοξία των επενδυτών ήταν μειωμένη πριν τις υπογραφές και το κλείσιμο των αγορών, λόγω χθεσινού δημοσιεύματος του Bloomberg που ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν κάποια άμεση μείωση των υφιστάμενων δασμών.

Σε αυτό το κλίμα, στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός EuroStoxx 600 έκλεισε με οριακά κέρδη 0,1% στις 419,63 μονάδες, με τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών να ηγείται των απωλειών (-1,7%) ενώ οι μετοχές των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας ηγήθηκαν των κερδών (+1,3%).

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,18%, στις 13.432 μονάδες, ο γαλλικός CAC έχασε 0,14%, στις 6.032, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,27%, στις 7.642 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,69%, στις 23.763 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε απώλειες 0,17%, στις 9.511.

Σημειώνεται, πως μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών, υπεγράφη η ”Πρώτη Φάση” της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σε τελετή που έλαβε χώρα στον Λευκό Οίκο.

Η συμφωνία προβλέπει σειρά δεσμεύσεων από τις δύο πλευρές που έχουν στόχο να αμβλύνουν τις ανησυχίες των ΗΠΑ ότι η κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις της Κίνας προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αμερικανική τεχνολογία. Ειδικότερα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι “κανένα συμβαλλόμενο μέρος δεν θα απαιτεί ούτε θα ασκεί πιέσεις” για μεταβίβαση τεχνολογίας προκειμένου να επιτραπεί η ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητα ή να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις των ρυθμιστικών αρχών, απαγορεύοντας παράλληλα την άσκηση πιέσεων “επίσημα ή ανεπίσημα” σε επιχειρήσεις προκειμένου να κάνουν χρήση συγκεκριμένων τεχνολογιών προκειμένου να λάβουν άδεια λειτουργίας.

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, εκείνη της ASMI σημείωσε άνοδο σχεδόν 9%, αφού η ολλανδική εταιρία ημιαγωγών ανακοίνωσε υψηλότερες από το αναμενόμενο πωλήσεις και παραγγελίες για το τέταρτο τρίμηνο, ενώ στον αντίποδα η μετοχή της εισηγμένης στο Λονδίνο Tullow Oil σημείωσε πτώση σχεδόν κατά 16%.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,2% τον Νοέμβριο από τον Οκτώβριο. Σε ετήσια βάση η παραγωγή υποχώρησε κατά 1,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Παράλληλα, η Eurostat ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της, το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στα 20,7 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, με τις εξαγωγές να φτάνουν τα 197,7 δισ. ευρώ και τις εισαγωγές τα 177 δισ. ευρώSource link