Με μικρότερο ρυθμό θα αναπτυχθεί η παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με το ΔΟΕ

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2012 και 2013 θα είναι μικρότερη από την αναμενόμενη, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ΔΟΕ, λόγω των πιο αδύναμων προοπτικών για την Κίνα και τις ΗΠΑ και με την κρίση της Ευρωζώνης να μειώνει τη ζήτηση.

Ένα «εξαιρετικά προκλητικό μακροοικονομικό σκηνικό» κατά τους τελευταίους δύο μήνες είχε αναγκάσει τον ΔΟΕ να μειώσει τις εκτιμήσεις του, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, στο 3,3% αυτό το έτος, από την προηγούμενη εκτίμηση 3,5%.

Όσον αφορά τη ζήτηση πετρελαίου, ο ΔΟΕ διατήρησε τις εκτιμήσεις του για το 2012 γύρω στα 800.000 βαρέλια την ημέρα, σε συνολικά περίπου 89,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, με το 2013 η ζήτηση να αυξάνεται «σχετικά υποτονικά» κατά 1,0 εκ. βαρέλια την ημέρα, σε συνολικά 90,9 εκ. βαρέλια, λόγω κυρίως της ζήτησης πετρελαίου από την Ασία.

Ο ΔΟΕ αναφέρει επίσης ότι οι τιμές αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 7,0% το επόμενο έτος, κατά το οποίο θα ενισχύσει η ζήτηση οριακά.

Για το 2013, η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,8%, κάτω από την εκτίμηση για ανάπτυξη 4,1% που βασίστηκε στα στοιχεία τον Απρίλιο, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνει ο ΔΟΕ.

«Οι ανησυχίες εντείνονται συνεχώς σε σχέση με τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης, υπάρχει μια σαφής υποχώρηση της οικονομικής ορμής της Κίνας και οι προοπτικές των ΗΠΑ έχουν αποδυναμωθεί» αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του.

Πηγή: banknews.gr