Με πτώση 150 μονάδων έκλεισε ο Dow Jones, στην τρίτη συναπτή ημέρα απωλειών


Με αρνητικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με την αγορά να κινείται σε στενό εύρος, εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 152,68 μονάδες ή 0,44%, στις 34.447,14 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να καταγράφει πτώση 7,71 μονάδων ή 0,18%, στις 4.219,55, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε απώλειες 13,16 μονάδων ή 0,09%, στις 13.911,75 μονάδες.

Οι κλάδοι των βιομηχανικών αγαθών και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κατέγραψαν τις περισσότερες απώλειες μεταξύ των 11 κλάδων του S&P 500, “σύρωντας” μαζί τους χαμηλότερα την ευρύτερη αγορά.

Η “φρενίτιδα Reddit” συνεχίστηκε και σήμερα, με τους μικροεπενδυτές που συντονίζονται μέσω φόρουμ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης να επικεντρώνονται στη μετοχή της Clean Energy Fuels, οδηγώντας τη μετοχή της σε άλμα 31%. Η μετοχή της Clover Heath, που στο ίδιο πλαίσιο είχε κερδίσει 85% στην προηγούμενη συνεδρίαση, υποχώρησε κατά 23% την Τετάρτη.

Αναλυτές στην Wall Street θεωρούν ωστόσο ότι, σε αντίθεση με τη φρενίτιδα του Ιανουαρίου, η οποία είχε ως επίκεντρο τη μετοχή της GameStop, η τρέχουσα δεν αναμένεται να έχει ευρύτερη επίδραση στη χρηματιστηριακή αγορά.

“Οι μετοχές στις ΗΠΑ έχουν σε μεγάλο βαθμό κλειδωθεί σε ένα στενό εύρος από τα μέσα Απριλίου και δεν φαίνεται να κινούνται δυναμικά προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση σε σύντομο χρόνο”, ανέφερε ο Edward Moya, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην Oanda, σε σημείωμά του. “Οι επενδυτές θέλουν να δουν πόσο ισχυρές θα είναι οι πιέσεις στις τιμές και πόση πίεση θα δεχθούν οι μετοχές όταν η Fed αρχίσει να μειώνει το εύρος αγορών περιουσιακών στοιχείων εκ μέρους της”, πρόσθεσε.

Οι οικονομικοί αναλυτές αναμένουν τον πληθωρισμό για τον Μάιο να ανέρχεται στο 4,7%, από 4,2% τον Απρίλιο, ο οποίος αποτελούσε το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης τιμών από το 2008.

Το άλμα του πληθωρισμού συντηρεί τον προβληματισμό για τις αντοχές της Federal Reserve να διατηρεί την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Τα στοιχεία εξάλλου που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Κίνα έδειξαν ότι οι τιμές των αγαθών στις πύλες των εργοστασίων τον Μάιο αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε σχεδόν 13 χρόνια, αντλώντας ώθηση από το άλμα των τιμών των εμπορευμάτων. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού της Κίνας σημείωσε άλμα 9,0% σε ετήσια βάση τον Μάιο μετά από αύξηση 6,8% τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Target Corp. ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αυξήσει το τριμηνιαίο της μέρισμα κατά 32,4% στα 90 cents ανά μετοχή από 68 cents. 

Η Marqeta Inc. τιμολόγησε την αρχική δημόσια προσφορά της (IPO) στα 27 δολ. ανά μετοχή, πολύ πιο πάνω από την αρχική εκτίμηση. Οι μετοχές της Marqeta θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται σήμερα στον δείκτη Nasdaq με το σύμβολο “MQ”.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 8 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 21 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Merck, Johnson & Johnson, Amgen, ενώ των απωλειών εκείνες των  Caterpillar, Boeing, American Express.Source link