Με το στανογονόμετρο η καταβολή των οφειλομένων του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς

Αθήνα
Η οριστικοποίηση των ποσών που θα διατεθούν από το Δημόσιο για τις οφειλές του σε προμηθευτές, φαρμακοποιούς, κλινικές, κ.λπ., ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, από τους υπηρεσιακούς υπουργούς Οικονομικών, Γιώργο Ζανιά και Υγείας, Χρήστο Κίττα.

Σύμφωνα με παράγοντες που συμμετείχαν στη σύσκεψη, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ ύψους 70 εκατ. ευρώ προς τους φαρμακοποιούς για τον Μάρτιο είναι διαθέσιμες, αλλά δεν θα καταβληθούν εάν οι τελευταίοι δεν σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.

Επίσης, διαθέσιμο είναι το ποσό των 210 εκατ. ευρώ για τις οφειλές του Απριλίου, αλλά πρέπει πρώτα να λογιστικοποιηθεί, κίνηση στην οποία αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.

Όσον αφορά στην εξόφληση των οφειλόμενων προηγούμενων ετών, αυτή δεν είναι δυνατόν να γίνει από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, αφού συναρτάται με τη συνολικότερη εξόφληση των οφειλομένων του Δημοσίου ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η οποία θα ξεκινήσει με την εκταμίευση της επόμενης δόσης της δανειακής σύμβασης.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη.