Με υποβάθμιση σε «επιλεκτική χρεοκοπία» απειλούνται οι ΗΠΑ από την Standard & Poor’s

Στην άμεση υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από το επίπεδο «ΑΑΑ» σε εκείνο της επιλεκτικής χρεοκοπίας (Default), απειλεί να προχωρήσει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s εάν η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην πληρωμή ομολόγου που λήγει στις 4 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται πως στις 4 Αυγούστου λήγει αμερικανικό ομόλογο αξίας 30 δισ. δολαρίων.

Ο Γενικός Διευθυντής της Standard & Poor’s Τζόν Τσέϊμπερς τόνισε στο πρακτορείο Reuters πως τα ομόλογα που λήγουν στις 4 Αυγούστου θα χαρακτηριστούν άμεσα ως «D» (default), σε περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

«Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν κάνει την πληρωμή πάει άμεσα στο «D», δήλωσε ο κ.Τσέϊμπερς προσθέτοντας ότι αυτό θα συμβεί στις 4 Αυγούστου, κατά την ωρίμανση των τίτλων, καθώς δεν υπάρχει περίοδος χάριτος.

Όπως επισημαίνει το Reuters, οι ανησυχίες περί τεχνικής στάσης πληρωμών εκ μέρους των ΗΠΑ αυξάνουν μετά την αποτυχία Δημοκρατών και Ρεπουμπλικάνων να έλθουν σε συμφωνία σχετικά με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Σημειώνεται δε πως ακόμη και μια ιδιαίτερα πρόσκαιρη στάση πληρωμών θα αύξανε αυτομάτως το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ και θα βάρυνε στη διαδικασία οικονομικής ανάπτυξης της χώρας αλλά και στο ρόλο του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος παγκοσμίως.

Απόρροια των ανησυχιών των επενδυτών είναι η αύξηση του κόστους ασφάλισης έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών (CDS).

Τα CDS 1 έτους αυξήθηκαν την Τετάρτη έως τις 49,42 μονάδες βάσης, ενώ τον Απρίλιο είχε υποχωρήσει μέχρι τις 20,81 μονάδες.

Τα αντίστοιχης διάρκειας CDS επί του ιαπωνικού κρατικού χρέους είναι 36,57 μονάδες.