«Μην περιμένετε φέτος» κοινοτική εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών, λέει το Βερολίνο

Μαδρίτη
Η Ευρωζώνη δεν θα τα καταφέρει να θεσπίσει την κεντρική επιτήρηση των τραπεζών της αυτή τη χρονιά όπως ήλπιζε, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais. Το νέο πλαίσιο άπτεται άμεσα των όρων με τους οποίους θα γίνει η άμεση ανακεφαλαιοποίηση του ισπανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης, και κυρίως της ευθύνης που θα φέρει η Μαδρίτη.

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού προκάλεσαν αναστάτωση στην Ισπανία, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται στην διαδικασία οριστικοποίησης των όρων του δανεισμού της από τους ευρωπαίους εταίρους της για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της τομέα, που αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν την 29η Ιουνίου σε μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Ένα από τα κύρια μέτρα που συμφωνήθηκαν ήταν η θέσπιση, πιθανώς φέτος, της κεντρικής επιτήρησης των εθνικών προϋπολογισμών στην ευρωζώνη, καθώς και η δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω των ευρωπαϊκών ταμείων.

«Πριν να μπορέσει να δοθεί άμεση βοήθεια στις τράπεζες, πρέπει να δημιουργηθεί (ένας θεσμός που θα αναλάβει την) κοινή επιτήρηση των τραπεζών» ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του «Αλλά αυτός ο θεσμός δεν θα μπορέσει να αρχίσει να λειτουργεί αυτή τη χρονιά. Δεν είναι πολύ ρεαλιστικό» τόνισε.

Η Ευρωζώνη είχε αποφασίσε να προσφέρει πιστώσεις 100 δισ. ευρώ για τη σταθεροποίηση των ισπανικών τραπεζών, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα ρευστότητας μετά την έκρηξη της φούσκας των ακινήτων το 2008.

Πηγή: in.gr