Μικρές απώλειες στις ευρωαγορές μετά τα ρεκόρ


Με μικρές απώλειες κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα χθεσινά τους ιστορικά υψηλά και ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τα στοιχεία για πιθανή έξαρση του πληθωρισμού καθώς η οικονομική ανάκαμψη συνεχίζει να κερδίζει έδαφος. 

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Κίνα σήμερα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός κερδίζει έδαφος εν μέσω της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,4% τον Μάρτιο σε σύγκριση με το -0,2% του Φεβρουαρίου, καθώς οι τιμές των καυσίμων σημείωσαν άλμα σχεδόν 12% από το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι τιμές παραγωγού, στο μεταξύ, αυξήθηκαν 4,4% σε ετήσια βάση.

Η ταχύτερη του αναμενόμενου ανάπτυξη σε Κίνα και ΗΠΑ έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο έξαρσης του πληθωρισμού, κάτι που θα μπορούσε να υποχρεώσει τις κεντρικής τράπεζες να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Ο πρόεδρος της αμερικανικής Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ δήλωσε πάντως χθες ότι η ανάκαμψη στις ΗΠΑ παραμένει “άνιση”, καθιστώντας σαφές ότι η κεντρική τράπεζα θα κρατήσει αμετάβλητη την πολιτική της μέχρι να διαπιστώσει ότι η ανάπτυξη διαθετει στέρεες βάσεις.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει μικρές απώλειες 0,1% στις 436,29 μονάδες μετά το χθεσινό του ρεκόρ.

Ο γερμανικός, DAX χάνει 0,2% στις 15.177,01 μονάδες μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 1,6% τον Φεβρουάριο από τον προηγούμενο μήνα, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο. 

Ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει οριακές απώλειες 0,03% στις 6.164,10 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 0,1% στις 6.936,18 μονάδες. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 0,2%. 
 Source link