Μικτά πρόσημα για τα futures Wall Street μετά τα μάκρο


Με μικτά πρόσημα κινούνται τα futures της Wall Street στο κλίμα αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί για την εξέλιξη της επιδημίας του νέου κοροναϊού στην Κίνα και ενώ οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στα τελευταία στοιχεία για την πορεία των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, τα futures του βιομηχανικού Dow Jones χάνουν 7 μονάδες, ενώ τα futures του S&P 500 προσθέτουν 1,85 μονάδες. Τα futures του Nasdaq-100 κερδίζουν 10,25 μονάδες.

Τα τελευταία στοιχεία από την Κίνα έδειξαν ότι η επιδημία του κοροναϊού συνεχίζει να καλπάζει, με 5.090 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Με βάση την τελευταία καταμέτρηση τα συνολικά κρούσματα ξεπερνούν πλέον τα 63.850 στην ηπειρωτική Κίνα. Την ίδια στιγμή οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν 121 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 1.381.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται παράλληλα στα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες που αποτελούν ένα κρίσιμο στοιχείο για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Ιανουάριο από τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Σε ετήσια βάση οι λιανικές πωλήσεις εμφάνισαν άνοδο 4,4% τον Ιανουάριο.

Τα κυβερνητικά στοιχεία ωστόσο δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες των επενδυτών καθώς πάνω από το μισό της αύξησης του Ιανουαρίου προήλθε από μεγάλες αλυσίδες προμηθειών για μικρές επιχειρήσεις όπως η Home Depot και η Lowe’s. Στους υπόλοιπους κλάδους οι πωλήσεις ήταν αδύναμες, με τα καταστήματα ρουχισμού για παράδειγμα να αναφέρουν βουτιά 3,1% στις πωλήσεις τους που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση από το 2009.

Σημειώνεται ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αποτελούν τον βασικό τροφοδότη της ανάπτυξης στις ΗΠΑ.  

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι τιμές των ξένων αγαθών που εισήχθησαν στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο παρέμειναν αμετάβλητες τον Ιανουάριο. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για πτώση 0,2%.

Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2019, οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν 0,3%.

Αργότερα σήμερα θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιανουάριο, καθώς και για την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, οι μετοχές της Nvidia Corp. σημειώνουν άλμα άνω του 6% μετά την ανακοίνωση το βράδυ της Πέμπτης ότι οι πωλήσεις της στον κλάδο των data-center σημείωσαν νέο ρεκόρ το τελευταίο τρίμηνο φτάνοντας τα 968 εκατ. δολ.  

Άλμα άνω του 2% σημειώνουν εξάλλου οι μετοχές της Newell Brands μετά την ανακοίνωση κερδών για το τελευταίο τρίμηνο που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής παραμένει και η Tesla Inc. μετά την αιφνοδιαστική ανακοίνωση της εταιρείας ότι σχεδιάζει να προσφέρει κοινές μετοχές αξίας περίπου 2 δισ. δολ.

 Source link