Μικτή εικόνα στη Wall Street μετά τα πρώτα τραπεζικά αποτελέσματα


Με μικτά πρόσημα συνεχίζουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά τα χθεσινά ρεκόρ του S&P 500 και του Nasdaq, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να στρέφεται σήμερα στα αποτελέσματα τριμήνου των τραπεζικών κολοσσών JPMorgan Chase, Citigroup και Wells Fargo.

Οι τρεις τράπεζες άνοιξαν σήμερα την περίοδο των αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου. Οι ανακοινώσεις των εταιρικών μεγεθών τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να μονοπωλήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, επισκιάζοντας άλλα θέματα όπως τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας που μονοπώλησαν την προσοχή των επενδυτών το προηγούμενο διάστημα.

Σημειώνεται ότι η JP Morgan υπερέβη τις προσδοκίες της αγοράς, ενώ και η Citigroup ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αντίθετα η Wells Fargo εμφάνισε αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου ασθενέστερα των αναμενόμενων.

Εκτός του τραπεζικού κλάδου, η Delta Air Lines σημειώνει άλμα άνω του 4% μετά την ανακοίνωση κερδών και εσόδων που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Συνολικά, τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη S&P 500 αναμένεται να εμφανίσουν μικρή μείωση 2,0% το δ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της FactSet,

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 38,67 μονάδες (0,13%) στις 28.946,38 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq υποχωρεί 10,36 μονάδες (-0,11%) στις 9.263,66 μονάδες, ενώ ο S&P 500 χάνει 5,24 μονάδες (-0,16%) στις 3.282,80 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones 17 κινούνται με θετικό πρόσημο και 13 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η JPMorgan Chase στα 140,33 δολ. με άνοδο 3,16 δολ. ή 2,30% και ακολουθούν η Nike με άνοδο 1,12% στα 103,30 δολ. και η American Express με κέρδη 0,65% στα 129,38 δολ.

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες σήμερα είναι η Walt Disney (-0,89%), η Exxon Mobil (-0,88%) και η Cisco Systems (-0,49%).

Από το εμπορικό μέτωπο, οι επενδυτές αναμένουν την υπογραφή της “πρώτης φάσης” της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας την Τετάρτη. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας που κατέληξαν οι δύο πλευρές στα τέλη Δεκεμβρίου και θα επισημοποιηθεί αύριο, το Πεκίνο θα προχωρήσει σε αγορές αμερικανικών αγαθών συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων την επόμενη διετία, οι οποίες επιμερίζονται σε 75 δισ. δολάρια μεταποιητικών προϊόντων, 50 δισ. δολάρια ενεργειακών αγαθών, 40 δισ. δολάρια αγροτικών προϊόντων καθώς και σε αγορές υπηρεσιών αξίας 40 δισ. δολαρίων.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αποφάσισε να αποσύρει τον χαρακτηρισμό του χειραγωγού νομίσματος για την Κίνα.

Στα μάκρο της ημέρας, μικρή άνοδο κατέγραψαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, σηματοδοτώντας ότι ο πληθωρισμός συνέχισε να παραμένει υποτονικός. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,2% τον Δεκέμβριο έναντι του Νοεμβρίου, χαμηλότερα από την άνοδο 0,3% που είχε σημειώσει τον Νοέμβριο.

Ο δομικός δείκτης, χωρίς τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε άνοδο 0,1%. Οι τιμές ενέργειας σημείωσαν άνοδο τον Δεκέμβριο βοηθώντας στη γενικότερη ώθηση του πληθωρισμού στη διάρκεια του μήνα. Οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν έναντι του Νοεμβρίου.

Σε σχέση με πέρυσι, οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 2,3% τον Δεκέμβριο από το 1,9% του Δεκεμβρίου 2018, κυρίως λόγω της απότομης αύξησης στις τιμές των καυσίμων στη διάρκεια του έτους. Οι δομικές τιμές σε ετήσια βάση διαμορφώθηκαν στο 2,3% τον Δεκέμβριο έναντι του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας την τρίτη συνεχόμενη άνοδο.

Επίσης, οι μισθοί σε προσαρμογή με τον πληθωρισμό, επιβραδύνθηκαν τον Δεκέμβριο. Η πραγματική μέση εβδομαδιαία αμοιβή μειώθηκε 0,1% από τον προηγούμενο μήνα εξαιτίας της μείωσης στις ωριαίες πραγματικές μέσες αμοιβές.

Ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό, σημείωσε άνοδο 1,5% τον Νοέμβριο από το περασμένο έτος, υπερβαίνοντας τον στόχο της Fed.

Παράλληλα, η National Federation of Independent Business ανακοίνωσε ότι ο δείκτης για την αισιοδοξία των μικρών επιχειρήσεων υποχώρησε 2 μονάδες τον Δεκέμβριο στις 102,7.Source link