Νέα επιδείνωση της ελληνικής μεταποίησης τον Μάιο

Η δυσκολία πρόσβασης των επιχειρήσεων σε κεφάλαια κίνησης και η πολιτική αστάθεια έπληξαν τη ζήτηση, με τις παραγγελίες από το εξωτερικό να καταγράφουν σημαντική μείωση     Ευρωκίνηση

Οι συνθήκες στην ελληνική μεταποίηση συνέχισαν να επιδεινώνονται τον Μάιο, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό συγκριτικά με τον Απρίλιο, με την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες να μειώνονται, αναγκάζοντας τις εταιρίες να περικόψουν θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία μηνιαίας έρευνας που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών PMI σημείωσε αύξηση στις 43,1 μονάδες, από 40,7 τον Απρίλιο, σύμφωνα με την έρευνα της Markit.

Ο δείκτης κατέγραψε υψηλό οκτώ μηνών, παραμένοντας, ωστόσο, κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας.

Αν και η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με το χαμηλότερο ρυθμό σε διάστημα 10 και οκτώ μηνών αντίστοιχα, η δυσκολία πρόσβασης των επιχειρήσεων σε κεφάλαια κίνησης και η πολιτική αστάθεια έπληξαν τη ζήτηση, με τις παραγγελίες από το εξωτερικό να καταγράφουν σημαντική μείωση.

«Μολονότι κατέγραψε υψηλό οκτώ μηνών, ο κύριος δείκτης PMI συνέχισε να κυμαίνεται σε επίπεδα συρρίκνωσης κατά τη διάρκεια του Μαΐου, καθώς η παραγωγή, οι νέες παραγγελίες, τα αποθέματα και η απασχόληση εξακολούθησαν να μειώνονται με γοργούς ρυθμούς», σχολίασε ο οικονομολόγος της Markit, Πολ Σμιθ, σύμφωνα με το .

«Μέλη του πάνελ απέδωσαν και πάλι τη δυσμενή εικόνα στη συνεχιζόμενη ύφεση και την πολιτική αστάθεια, οι οποίες οδηγούν στην αβεβαιότητα και την υποδαύλιση της ζήτησης. Οι δυσμενείς επιπτώσεις στο συνολικό όγκο των εισερχόμενων νέων παραγγελιών, οι οποίες προέκυψαν από τα προαναφερόμενα προβλήματα εντός Ελλάδας, επιδεινώθηκαν περαιτέρω από την υποχώρηση των πωλήσεων από το εξωτερικό», προσέθεσε.

Σημαντική πτώση καταγράφηκε στις αδιεκπεραίωτες εργασίες τον Μάιο, με τις εταιρίες να λένε ότι παρά τη μείωση των ωρών εργασίας, η συρρίκνωση της παραγωγής και οι προοπτικές για εξασθενημένη ζήτηση οδήγησαν σε νέο κύκλο περικοπών θέσεων εργασίας.

Οι κατασκευαστές συνέχισαν να προσφέρουν εκπτώσεις, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τις πωλήσεις.

Οι τιμές εισροών συνέχισαν να αυξάνονται, αλλά με το χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών, καθώς το κόστος ορισμένων υλικών, όπως τα πλαστικά, μειώθηκε.

Πηγή: banknews.gr