Νέο καθεστώς φρούρησης στα ΑΕΙ με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία


Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε το πλαίσιο στο οποίο συγκροτείται το νέο σώμα ασφαλείας και ξεκαθάρισε που θα υπάγεται.

Αρχικά, περιέγραψε πως θα είναι η πανεπιστημιακή αστυνομία και είπε ότι δεν θα φέρουν οπλισμό, θα έχουν χειροπέδες και γκλοπ, ενώ θα φορούν διαφορετική στολή, από εκείνη των αστυνομικών. Τα πρώτα νέα σώματα ασφαλείας θα συγκροτούνται από 1.000 άτομα, ενώ θα υπάρχουν 200 αστυνομικοί σε κάθε βάρδια.

Παράλληλα, θα υπάγονται απευθείας στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς αυτό επιτάσει το Σύνταγμα. Ακόμη, θα λογοδοτούν ιεραρχικά στον ανώτερο τους. Επίσης, σε πέντε πανεπιστημιακά ιδρύματα θα υπάρχει αρχικά η πανεπιστημιακή αστυνομία. Επιπλέον, θα υπάρχει ελεγχόμενη πρόσβαση στα πανεπιστήμια και ιδιαίτερα σε όσα συνορεύουν με πάρκα. Στη συνέχεια, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανέφερε ως επιχείρημα για την χρησιμότητα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ότι από τον Φεβρουάριο του 2017 έως τον Οκτώβριο του 2020, σημειώθηκαν 20 βίαια περιστατικά μέσα στα πανεπιστήμια.Source link