«Ναι με αστερίσκους» είπε το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο στον ESM

Καρλσρούη
Ναι υπό προϋποθέσεις στη γερμανική συμμετοχή στον ESM είπε η Καρλσρούη στην καθοριστική και πολυαναμενόμενη ετυμηγορία της για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης -βάζοντας όμως ανώτατο όριο τα 190 δισ. ευρώ, που μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με απόφαση των Γερμανών βουλευτών, και υπό τον όρο να λαμβάνει πάντοτε γνώση η Βουλή των κινήσεων του ESM.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να διασφαλιστεί πως το απόρρητο που καλύπτει τις δραστηριότητες του ESM δεν θα εμποδίζει την ενημέρωση των Γερμανών βουλευτών.

Ο Γερμανός πρόεδρος μπορεί πλέον να κυρώσει τη συμμετοχή του Βερολίνου στον ESM με τις απαραίτητες τροποποιήσεις και ο μόνιμος μηχανισμός να μπει χωρίς άλλα εμπόδια σε λειτουργία.

Ανακοινώνοντας την ετυμηγορία, ο πρόεδρος του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου Αντρέας Φόσκουλε υπογράμμισε πως στη λήψη της απόφασης συνυπολογίστηκε και η βαρύνουσα σημασία της υπόθεσης για τη συνολική οικονομική σταθερότητα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας του ESM εγείρει «αβεβαιότητες» για την γερμανική έκθεση σε ευρωπαϊκό χρέος.

Οι επικριτές του ESM στη Γερμανία υποστήριξαν πως η συμμετοχή στο μόνιμο μηχανισμό συνιστά «λευκή επιταγή» και ο ESM δεν είναι υπόλογος στη δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική ηγεσία.

«Μόνο με δημοκρατικές διαδικασίες μπορεί να έχει μέλλον η Ευρώπη» τόνισε ενδεικτικά στο τέλος της απόφασης ο Φόσκουλε -ασυνήθιστη επισήμανση για την Καρλσρούη, η οποία φωτίζει τη θεσμική πλευρά της αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Σημειώνεται ότι, τυπικά, η απόφαση της Καρλσρούης είναι προσωρινή καθώς η ετυμηγορία ελήφθη στο πλαίσιο της «επείγουσας εξέτασης» της υπόθεσης. Καθώς όμως οι δικαστές χρειάστηκαν μήνες για να καταλήξουν σε ετυμηγορία, η τελική απόφαση δεν θα έχει, κατά γενική παραδοχή, σημαντικές διαφορές με την απόφαση της Τετάρτης εάν τηρηθούν οι προϋποθέσεις που τέθηκαν.

Πηγή: in.gr