«Ναι» στην επιμήκυνση του Μνημονίου χωρίς πρόσθετα κεφάλαια, λένε Ολλανδία και Αυστρία

Λευκωσία, Κύπρος

Θετικές προοπτικές για το ελληνικό αίτημα επιμήκυνσης του Μνημονίου διαφαίνονται από την αλλαγή στάσης ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που μέχρι πρόσφατα έκαναν σκληρές δηλώσεις για τη χώρα μας και κινδυνολογούσαν με τα σενάρια εξόδου από την Ευρωζώνη.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας είναι αποτέλεσμα προσωρινής ύφεσης.

«Αν το έλλειμμα αποδειχθεί κάπως χειρότερο από το αναμενόμενο, λόγω μιας προσωρινής ύφεσης στην οικονομία, θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος χρόνος, αλλά όχι λεφτά», ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο του Eurogroup στη Λευκωσία.

Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει χρόνος για καθυστέρηση των μέτρων».

Για την Ισπανία, δήλωσε ότι είναι σημαντικό η χώρα να δείξει στις αγορές την αποφασιστικότητα για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων λιτότητας για να τις πείσει.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, επισήμως, δεν είναι στην ατζέντα των συζητήσεων, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις των υπουργών.

Νωρίς το πρωί, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε είχε κατ’ ιδίαν συναντήση με τον Γάλλο ομόλογο του Πιερ Μοσκοβισί.

Τη στήριξή του στην Ελλάδα, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί «λειτουργικό μέρος» της Ευρωζώνης, εξέφρασε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, ενώ βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

«Θα δούμε ποιες λεπτομέρειες χρειάζεται να τεθούν ώστε να διασφαλιστεί αυτό. Όμως, γενικά είμαι υποστηρικτικός ως προς την ελληνική θέση», προσέθεσε.

Φέκτερ: Θα δώσουμε περισσότερο χρόνο, όχι χρήματα 

Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να δώσει στην Ελλάδα επιπλέον χρόνο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αλλά όχι και χρήματα, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, προσερχόμενη στη σύνοδο του Eurogroup.

«Η Ελλάδα έχει παρουσιάσει ένα φιλόδοξο προϋπολογισμό. Θα της δώσουμε τον χρόνο που έχει ανάγκη, αλλά πιθανότατα όχι περισσότερα χρήματα», σημείωσε.

Οι δηλώσεις του Ολλανδού και της Αυστριακής υπουργού, που συμπλέουν με τη στάση του Βερολίνου και του Β. Σόιμπλε και ακόμη και πρόσφατα έχουν κάνει σκληρές δηλώσεις για την Ελλάδα, δείχνουν την αλλαγή του κλίματος στην Ευρώπη και προαναγγέλλουν την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για παράταση του Μνημονίου, εφόσον υιοθετηθούν τα επώδυνα μέτρα του πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ.

Πηγή: in.gr