«Ναι» στο αυξημένο έλεγχο των Βρυξελλών επί των εθνικών προϋπολογισμών, λέει ο Χέρμαν βαν Ρομπάι

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ πρότεινε την Τρίτη να ενισχυθεί η ολοκλήρωση της Ευρωζώνης μέσω ενός αυξημένου ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών από τις Βρυξέλλες και τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης, αλλά ανέβαλε κάθε απόφαση για το τέλος του χρόνου.

Δύο ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Βαν Ρόμπαϊ παρέδωσε αυτό τον οδικό χάρτη το βράδυ της Δευτέρας στους Ευρωπαίους εταίρους του, οι οποίοι θα τον συζητήσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Συντάχθηκε σε συνεργασία με τους προέδρους της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Εκτός από την ιδέα μιας τραπεζικής ένωσης, που ήδη αναφέρεται ευρέως, στο έγγραφο προτείνεται να ενισχυθεί ο έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών με την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στα όργανα της Ευρωζώνης. Η ιδέα αυτή αναμένεται ότι θα βρει επικριτές.

«Ένα όργανο στο επίπεδο της Ευρωζώνης θα ήταν σε θέση να απαιτήσει τροποποιήσεις στους προϋπολογισμούς αν αυτοί παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες», αναφέρεται στο έγγραφο, στο οποίο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός υπουργείου Οικονομικών για τις χώρες της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, παρά την πίεση που δέχεται η Ευρωζώνη να ενεργήσει γρήγορα, στο έγγραφο αναφέρεται πως «περαιτέρω εργασία είναι απαραίτητη για να αναπτυχθεί ένας συγκεκριμένος και με χρονικά όρια οδικός χάρτης» και διευκρινίζεται ότι ο Βαν Ρόμπαϊ θα αναφέρθει ξανά στους ηγέτες της ΕΕ για το θέμα αυτό, τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο.

Μπαρόζο: Αλλαγή συνθήκης

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο δεν απέκλεισε μια αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης για να υπάρξει πρόοδος προς μια δημοσιονομική ένωση.

«Η κρίση υπογράμμισε τις επικαλυπτόμενες επιπτώσεις των δημοσιονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών μας. Σε μια πιο ολοκληρωμένη Οικονομική και Νομισματική Ένωση, οι υγιείς οικονομικές καταστάσεις δεν θα είναι μια επιλογή, θα είναι μη διαπραγματεύσιμες. Προτείνουμε να εξετάσουμε νέους σταθμούς που μπορεί να απαιτήσουν αλλαγές στη συνθήκη», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο, μιλώντας την Τρίτη στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής European Policy Center στις Βρυξέλλες.

«Η δημοσιονομική ένωση προχωρεί πέραν των ευρωομολόγων», είπε και προσέθεσε ότι «αυτό σημαίνει επίσης μεγαλύτερο συντονισμό στη χρηματοπιστωτική πολιτική και μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή προσέγγιση στα δημοσιονομικά ζητήματα».

Πηγή: banknews.gr