«Οικονομικό λάθος» θα είναι η έκδοση ευρωομόλογων, επαναλαμβάνει η Μέρκελ

Βερολίνο, Γερμανία
«Οικονομικό λάθος» και αντιπαραγωγική επιλογή θα αποτελούσε η έκδοση κοινών ευρωομολόγων, επανέλαβε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, σε ομιλία της στο γερμανικό Κοινοβούλιο, την Τετάρτη, λίγες ώρες πριν τη συνάντησή της στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και ενόψει της διήμερης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά την Πέμπτη.

Η καγκελάριος τάχθηκε για μία ακόμη φορά κατά της κοινοτικοποίησης των βαρών και ζήτησε «περισσότερη Ευρώπη», στην κατεύθυνση όμως του συνδυασμού «ευθύνης και ελέγχου», δηλαδή της ενίσχυσης των εξουσιών των ευρωπαϊκών θεσμών επί των εθνικών δημοσιονομικών και της λειτουργίας των τραπεζών.

«Η κοινή ανάληψη (του δημοσίου χρέους) μπορεί μόνο να συμβεί όταν θα έχουμε αποτελεσματικούς ελέχγους», είπε. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη είχε δηλώσει ότι αυτό αποκλείεται να συμβεί όσο ζει.

«Δεν υπάρχουν εύκολες, γρήγορες λύσεις για την κρίση του ευρώ, καμία μαγική φόρμουλα», δήλωσε, μεταξύ άλλων η κ. Μέρκελ και ζήτησε περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου, όπως είπε, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.

Κάλεσε δε τις άλλες χώρες να μην υπερφορτώνουν την Γερμανία, καθώς «μπορεί να είναι η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης, αλλά οι δυνατότητές της δεν είναι ούτε απεριόριστες ούτε ανεξάντλητες».

Πηγή: in.gr