Οι Αμερικανοί δείχνουν την πόρτα της εξόδου στον Ντομινίκ Στρος Καν

Μετά την Ευρώπη την πόρτα της εξόδου από το ΔΝΤ δείχνουν στον Ντομινίκ Στρος Καν και οι ΗΠΑ, με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ να δηλώνει ότι ο Στρος Καν δεν είναι σε θέση να διευθύνει.

Ο κ. Γκάιτνερ είπε, σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη, την Τρίτη, ότι ο Στρος Καν «είναι φανερό πλέον ότι δεν είναι σε θέση να διευθύνει το ΔΝΤ».

«Είναι σημαντικό για το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ να τοποθετήσει επισήμως κάποιον, για μία μεταβατική περίοδο, ώστε να λειτουργήσει ως γενικός διευθυντής», σημείωσε. Όπως είπε, «θέλεις το ΔΝΤ να έχει την ικανότητα να βοηθήσει» στο πλαίσιο των προβλημάτων που απασχολούν την παγκόσμια οικονομία και ειδικότερα την Ευρώπη.

Η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι πολύ σημαντική, καθώς η χώρα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του Ταμείου και έχει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις που αφορούν τόσο την διοίκηση όσο και την πολιτική του διεθνούς οργανισμού.

Το ζήτημα της διαδοχής του Ντομινίκ Στρος-Καν στο ΔΝΤ θα πρέπει «να διευθετηθεί μέσα στις ερχόμενες ημέρες» δήλωσε στη Γαλλία ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), Ζαν-Φρανσουά Κοπέ.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το μέλλον του Στρος-Καν ως επικεφαλής του θεσμού, ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ δήλωσε: «Δεν βλέπω πώς μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ».

Η ιαπωνική κυβέρνηση τήρησε διακριτικές αποστάσεις, λέγοντας ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να συζητηθεί η αντικατάσταση του Στρος Καν. Η Ιαπωνία είναι ο δεύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, μετά τις ΗΠΑ.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν «θα πρέπει να πάρει μια απόφαση για το μέλλον του», δήλωσε την Τετάρτη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ.

«Πιστεύω πως ο Ντομινίκ Στρος Καν θα πρέπει να πάρει μια απόφαση για το μέλλον του, αλλά προφανώς βρίσκεται σε πολύ, πολύ δύσκολη κατάσταση”, υπογράμμισε ο κ. Χέιγκ, σε δηλώσεις του στον ιρλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό RTE στο Δουβλίνο.

Ο κ. Χέιγκ συνόδευε την βασίλισσα Ελισάβετ στην ιστορική επίσκεψή της στην Ιρλανδία.

Σε ερώτηση αν ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ πρέπει να παραιτηθεί, ο κ. Χέιγκ απάντησε πως η βρετανική κυβέρνηση «δεν έχει λάβει ακόμα θέση» για το θέμα αυτό. Η θητεία του Στρος Καν λήγει το 2012.

Στην Ευρώπη, την Τρίτη η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ κάλεσε τον Στρος-Καν να εξετάσει αν πλήττει το Ταμείο, ενώ και η Ισπανίδα υπουργός δήλωσε τη στήριξή της στο θύμα της επίθεσης για να προσθέσει ότι η παραίτηση είναι δική του απόφαση που πρέπει να λάβει.

Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, στήριξε το θεσμό αλλά απέφυγε να πάρει θέσει για το αν ο διάδοχος του Στρος-Καν πρέπει ή όχι να είναι Ευρωπαίος.

Παρεμβαίνοντας στο ζήτημα, η βραζιλιάνικη κυβέρνηση υποστήριξε ότι ο επόμενος επικεφαλής του ΔΝΤ πρέπει να προέρχεται από αναδυόμενη οικονομία.

«Πιστεύουμε ότι η Ινδία κι η Βραζιλία θα ήταν καλές επιλογές. Όμως επίσης πιστεύουμε ότι η Ευρώπη θα θελήσει να συντηρήσει έναν ‘περιορισμό έκφρασης’ σε όλα όσα αφορούν την ανωτέρω θέση, επομένως δε σχεδιάζουμε να πιέσουμε για το θέμα επί του παρόντος», είπε στο Reuters κυβερνητική πηγή που διατήρησε την ανωνυμία της.

Πάντως, παραδέχθηκε ότι «εάν προκύψει θέμα αντικατάστασης του Στρος-Καν, τότε δύσκολα ένας Ευρωπαίος να εμποδιστεί να αναλάβει το αξίωμα».

Στα επικρατέστερα ονόματα για τη διαδοχή του είναι ο Βρετανός, πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και ο Τούρκος, πρώην υπουργός Οικονομικών, Κεμάλ Ντερβίς.