Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν σχεδιάζουν να παρέχουν επιπλέον κεφάλαια στις τράπεζες

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν σχεδιάζουν να παρέχουν επιπλέον κεφάλαια στις τράπεζες πέρα απ’ αυτά που έχουν ήδη δεσμευθεί για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο στα έκτακτα δάνεια προς την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης συζήτησαν την Δευτέρα και την Τρίτη το θέμα της αύξησης των κεφαλαίων των τραπεζών, ως μέρος των προετοιμασιών για την άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις 16 Σεπτεμβρίου στην Πολωνία.

Το θέμα επανήλθε στο τραπέζι μετά τη διαρροή στα μέσα ενημέρωσης του προσχεδίου μιας έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία αναφερόταν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 200 δισ. ευρώ περίπου.

«Το συζητήσαμε αυτό λεπτομερώς με το ΔΝΤ και το ΔΝΤ συμφώνησε ότι αυτό το αρχικό νούμερο θα αναθεωρηθεί προς τα κάτω και ότι η αναθεώρηση θα είναι σημαντική», είπε στο Reuters αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες.

«Υπάρχει ανάγκη για επιπλέον κεφάλαια στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, αλλά το μέγεθος της απαιτούμενης κεφαλαιακής ενίσχυσης απέχει πολύ από το αρχικό νούμερο του ΔΝΤ», προσέθεσε.

Κυβερνητικά στελέχη χωρών της Ευρωζώνης εκτιμούν ότι οι τράπεζες έχουν αντλήσει επιπλέον κεφάλαια συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ, περίπου, μέχρι τον Ιούλιο που διενεργήθηκαν τα τεστ αντοχής των τραπεζών και ότι έχουν πλέον περιθώριο έως 9 μήνες να αντλήσουν και νέα κεφάλαια, εάν τα χρειάζονται.

«Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ιδιωτικά κεφάλαια που θα αντληθούν. Για κρατικά κεφάλαια, δεν έχουμε κανένα σχέδιο μεγάλης κλίμακας, ή κάποιο τραπεζικό πρόγραμμα κεφαλαιοποίησης πέρα και πάνω από τα έκτακτα αποθέματα για τον τραπεζικό κλάδο στα τρία προγράμματα που τρέχουμε ήδη», είπε ο αξιωματούχος.

H Ευρωζώνη έχει δεσμεύσει 10 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών στην Ελλάδα, 35 δισ. ευρώ για την Ιρλανδία και 12 δισ. ευρώ για την Πορτογαλία, σύμφωνα με το προγράμματα στήριξης των τριών αυτών χωρών.