Οι περικοπές στις συντάξεις και η αύξηση των ορίων ηλικίας επί τάπητος στο υπουργείο Εργασίας

 Αθήνα
Στη λήψη μέτρων που επιφέρουν «άμεσα αποτελέσματα», ώστε να εξοικονομηθεί από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας ποσό ύψους 4,8 δισ. ευρώ, πιέζουν οι επικεφαλής της τρόικας, που τοι πρωί της Τρίτης θα συναντηθούν με τον υπουργό Γ. Βρούτση.
Επί τάπητος θα τεθούν οι περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα και εφάπαξ, η αύξηση στα 20 έτη του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67.

Σύμφωνα με διοικητικά στελέχη του υπουργείου Εργασίας, οι υπηρεσίες έχουν επεξεργασθεί και εναλλακτικά σενάρια μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, που φθάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις το 10%.

Ευελιξία ωραρίου και μείωση αποζημιώσεων

Στα εργασιακά, η τρόικα φαίνεται να επιμένει στην αναγκαιότητα περαιτέρω παρεμβάσεων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της αγοράς εργασίας, ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στη λειτουργία των επιχειρήσεων με ταυτόχρονη μείωση του κόστους εργασίας.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν την ενίσχυση της ευελιξίας των ωραρίων εργασίας, με αύξηση της εβδομαδιαίας εργασίας στις 6 μέρες, για ορισμένους κλάδους, τον καθορισμό της ελάχιστης ημερήσιας ανάπαυσης στις 11 ώρες αντί για 12 που είναι σήμερα, την αλλαγή του ωραρίου εργασίας και την άρση των περιορισμών για τις βάρδιες.

Ζητούν επίσης τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης στις απολύσεις και του κόστους των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης.

Από την πλευρά του, ο κ. Βρούτσης υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση του κατώτερου μισθού, ούτε να πειραχθεί ο 13ος και 14ος μισθός, ενώ έχει τονίσει ότι θεωρεί άσκοπη οποιαδήποτε αλλαγή της εργασιακής νομοθεσίας «προτού στεγνώσει το μελάνι της προηγούμενης».

Κατώτερος μισθός

Εν τω μεταξύ, ξεκινά σήμερα τις εργασίες της, στο υπουργείο Εργασίας, η Εθνική Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου.

Στην Επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί με απόφαση του υπουργού Εργασίας, συμμετέχουν το υπουργείο και οι κοινωνικοί εταίροι.

Βασικός σκοπός των μελών της Επιτροπής είναι η αναμόρφωση του μηχανισμού καθορισμού του κατώτατου μισθού, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, όμως οι αρμοδιότητές της επεκτείνονται στο σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την αγορά εργασίας, όπως η αντιμετώπιση της ανεργίας, η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Η σημερινή πρώτη συνάντηση έχει αναγνωριστικό χαρακτήρα και θα γίνει σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, ενώ δεν θα παραβρεθούν ο υπουργός Εργασίας και τα προεδρεία των εργοδοτικών ενώσεων και των συνδικάτων.

Πηγή: In.gr