ΟΚ από τρόικα για παράταση του μνημονίου έως το 2015

Της Δήμητρας Καδδά

Η συζήτηση για την παράταση του Μνημονίου κατά 1 χρόνο, δηλαδή και για το έτος 2015 αντί για το 2014, ώστε να επιμηκυνθεί η μείωση του ελλείμματος και τα μέτρα να γίνουν πιο «ήπια», βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Ωστόσο, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης  το φαγητό είναι… ξαναζεσταμένο.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε από τη ΝΔ να συναινέσει  στην πρότασή του «η προσαρμογή που πρέπει να γίνει, να γίνει όχι σε δύο αλλά σε τρία χρόνια, μέχρι το τέλος του 2015».  Στόχος θα είναι η προσαρμογή να είναι πιο… ήπια. Δηλαδή η  λήψη των μέτρων περικοπών δαπανών να μοιραστεί σε 3 χρόνια, δημιουργώντας πιο πολλές πιθανότητες να φέρει επιτέλους καρπούς η μάχη κατά της φοροδιαφυγής ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα…

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη που μετείχαν τους προηγούμενους μήνες στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η κουβέντα έχει γίνει εδώ και καιρό (και συγκεκριμένα το πρώτο δίμηνο του 2012), όταν η τρόικα διαπραγματευόταν το νέο Μνημόνιο ενόψει του PSI. To σχέδιο, προέβλεπε -λένε οι ίδια πηγές- αντί για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του 2014 που τώρα είναι ο στόχος βάσει του νέου Μνημονίου και απαιτεί μέτρα 11,7 δισ. ευρώ από την πλευρά των δαπανών και άλλα 3 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή, να φτάσει περί το 3,5% του ΑΕΠ  και να γίνει πρόσθετη προσαρμογή κατά 1% του ΑΕΠ το 2015.

Ο σχεδιασμός τελικά άλλαξε,  σύμφωνα με πληροφορίες και με ελληνική συναίνεση. Ωστόσο, η «μαγιά» υπάρχει, όπως αναφέρουν και εκτιμάται ότι η συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί να ανοίξει αμέσως μετά τις εκλογές με την τρόικα η οποία περιμένει  να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση για να κανονίσει την κάθοδό  της στην Αθήνα.

Ειδικά το ΔΝΤ είναι κάτι παραπάνω από… έτοιμο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αφού έχει προβλέψει ήδη και τη χρηματοδότηση που θα παράσχει για το 2015, επιπλέον 8,2 δισ. ευρώ στο δανειακό του πρόγραμμα. Αντιθέτως, το ζήτημα αυτό από  πλευράς ΕΕ είναι εκκρεμές.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης σε γραπτή του συνέντευξη   στο πρακτορείο Dow Jones Newswires. Δήλωσε ότι “προφανώς, εάν η πορεία προσαρμογής ήταν λιγότερο απότομη, ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη θα ήταν μικρότερος, και μια ελαφρώς πιο μακρά πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής θα μπορούσε να είχε μικρότερο αντίκτυπο στην ανάπτυξη”. Επισήμανε ωστόσο ότι  αυτό θα απαιτούσε μεγαλύτερη χρηματοδότηση από αυτή που είναι διαθέσιμη.

Πάντως, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που ρωτήθηκε σχετικά ανέφερε ότι μπορεί η παράταση να είναι επιθυμητή άλλα θα πρέπει να διασφαλιστεί πρώτα η επιπλέον χρηματοδότηση η οποία θα είναι αναγκαία για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες του κράτους.

Πηγή:www.capital.gr