ΟΟΣΑ: Η ομάδα των ισχυρών χωρών G20 που το ΑΕΠ επέστρεψε στα προ της πανδημίας επίπεδαΟι 20 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη (G20) είδαν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) τους να επιστρέφει στα επίπεδα πριν από την πανδημία το πρώτο τρίμηνο του 2021, με την Κίνα να κάνει τη μεγάλη επιστροφή. Το ΑΕΠ της ομάδας των 20 αυξήθηκε 0,8% το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη.

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για την ομάδα των G-20 ανέκαμψε στο 3,4% το πρώτο τρίμηνο του 2021, μετά από συρρίκνωση 0,7% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η Κίνα, όπου εμφανίστηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού, σημείωσε την υψηλότερη ετήσια αύξηση (18,3%) ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση (-6,1%).

Η Ευρώπη δεν τα πήγε καλά κατά το πρώτο τρίμηνο, μια περίοδο κατά την οποία το τρίτο κύμα του κορωνοϊού επηρέασε την περιοχή, σε αντίθεση με άλλες χώρες. Η Ινδία, η Τουρκία και η Κίνα (των οποίων το ΑΕΠ ήταν ήδη πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία από το προηγούμενο τρίμηνο) συνέχισαν να βλέπουν ανάκαμψη το πρώτο τρίμηνο του 2021, με τις οικονομίες τους να μεγθύνονται κατά 2,1%, 1,7% και 0,6%, αντίστοιχα.

Επιπλέον, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα και η Βραζιλία είδαν την ανάπτυξη να επιστρέφει στα προ-πανδημικά επίπεδα το πρώτο τρίμηνο.


Το ΑΕΠ εξακολουθεί να υστερεί για ορισμένους

Αλλά για τις υπόλοιπες οικονομίες της G-20, το ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από τα επίπεδα προ πανδημίας, με τις χώρες να καταγράφουν μεγάλες αποκλίσεις το πρώτο τρίμηνο.

Ενώ η αύξηση του ΑΕΠ επιταχύνθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες (σε 1,6%, μετά από 1,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2020) και στην Ιταλία, αντίθετα, η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στην Ινδονησία, τον Καναδά, τη Νότια Αφρική και το Μεξικό.

Η ανάπτυξη παρέμεινε αρνητική στη Γερμανία (-1,8%, μετά από αύξηση 0,5% το τέταρτο τρίμηνο), το Ηνωμένο Βασίλειο (-1,5%, μετά από αύξηση 1,3%), την Ιαπωνία και τη Σαουδική Αραβία ενώ στη Γαλλία, το ΑΕΠ συνέχισε να συρρικνώνεται για δεύτερο συνεχόμενη τρίμηνο, αν και με βραδύτερο ρυθμό (-0,1%, μετά από -1,5%).

Συνολικά, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αποκλίσεις σε σχέση με τα επίπεδα προ-πανδημίας ΑΕΠ, στο -8,7% και -6,4%, αντίστοιχα.Source link