Ο έλεγχος της τρόικας στην Ελλάδα θα διαρκέσει εβδομάδες όχι ημέρες, λέει η Γερμανία

Η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να πραγματοποιήσει έλεγχο που αναμένεται να διαρκέσει εβδομάδες και όχι ημέρες, είπε την Πέμπτη στο γερμανική κυβερνητική πηγή.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και γενικότερα πριν την έκθεση της τρόικας και επανέλαβε πως η χώρα θα πρέπει να εμμείνει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια ώρα, ο νέος υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας πραγματοποιεί αλλεπάλληλες επαφές, ενόψει της επίσκεψης της τρόικας.

Πέρα από την ατζέντα της νέας κυβέρνησης, ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει να διαπραγματευθεί με την τρόικα σειρά ζητημάτων που προβλέπονται από το Μνημόνιο 2, όπως τα εξής:

– Μειώσεις για ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, κληρικούς και γιατρούς: Προβλέπεται μείωση 12% κατά μέσον όρο στα «ειδικά μισθολόγια» του δημόσιου τομέα από την 1η Ιουλίου 2012. Αναζητείται ισοδύναμο μέτρο για 400 εκατ. ευρώ το 2012 και 700 εκατ. ευρώ το 2013.

– Περικοπές 11,6 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014: Αν γίνει επέκταση του προγράμματος ως και το 2016, τα μέτρα 11,6 δισ. θα συζητηθούν το Σεπτέμβριο αντί για τον Ιούλιο και θα αφορούν την τετραετία 2013-2016.

– Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ. Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην προβεί σε νέες περικοπές.

– Αποκρατικοποιήσεις: Ως το τέλος του α΄εξαμήνου θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει οι υποθέσεις των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και IBC.

– Αύξηση των αντικειμενικών αξιών: Η ευθυγράμμιση με τις τιμές της αγοράς ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούνιο και αν τελικώς εφαρμοσθεί θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των φόρων για τα ακίνητα.

– «Ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές: Το Μνημόνιο προβλέπει ότι δεν θα μειώνεται ο φόρος από τους τόκους των στεγαστικών, τις ιατρικές δαπάνες, τα ασφάλιστρα ζωής και τα ενοίκια πρώτης κατοικίας.

Πηγή: banknews.gr