Ο κοροναϊός “νίκησε” τελικά την Wall – Πτώση άνω των 120 μονάδων για τον Dow Jones


Μετά από μια συνεδρίαση εναλλαγών προσήμου και νευρικότητας, η ανησυχία για τον κοροναϊό κατέβαλε την Πέμπτη τελικώς τους βασικούς δείκτες της Wall Street, οι οποίοι υποχώρησαν από τα ιστορικά υψηλά στα οποία έκλεισαν χθες Τετάρτη.

Στο επενδυτικό κλίμα βάρυνε αρνητικά η αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην Κίνα, μετά την αλλαγή της μεθόδου καταγραφής τους και συνακόλουθα η επίπτωση που θα έχει αυτή στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε πτώση 128,11 μονάδων ή 0,43%, στις 29.423,31 μονάδες με τον ευρύτερο S&P 500 να “χάνει” 5,15 μονάδες ή 0,15%, στις  3.374,30 και τον τεχνολογικό Nasdaq να υποχωρεί κατά 13,99 μονάδες ή 0,14%, στις 9.711,97.

Οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 15.000 νέα κρούσματα του κοροναϊού, αύξηση-ρεκόρ που οφείλεται στην αλλαγή του τρόπου διάγνωσης και επιβεβαίωσης των προσβληθέντων, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην ηπειρωτική χώρα σχεδόν σε 60.000. Παράλληλα, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι άλλοι 254 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κοροναϊό, με τον απολογισμό να φτάνει τους 1.367 νεκρούς.

Η δραματική αυτή αύξηση των νέων κρουσμάτων αλλά και των θανάτων από τον κοροναϊό, όπως ήταν φυσικό, πυροδότησε νέους φόβους ότι η σοβαρότητα της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο κοροναϊός μπορεί να έχει υποτιμηθεί, εντείνοντας την ίδια στιγμή τις ανησυχίες ότι οι επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα θα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που έχουν επί του παρόντος εκτιμηθεί.

Διεθνώς υπάρχει εξάλλου ανησυχία ότι η Κίνα πιθανόν να ανακοινώνει στοιχεία ηπιότερα των πραγματικών σχετικά με τα κρούσματα, με αξιωματούχο της κυβέρνησης των ΗΠΑ να δηλώνει ότι η Ουάσινγκτον “δεν δίνει απόλυτη βάση στα δεδομένα που προέρχονται από την Κίνα”. Πρόσθεσε δε ότι το Πεκίνο συνεχίζει να αρνείται την αμερικανική προσφορά για βοήθεια.

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, απώλειες 6% κατέγραψε ο τίτλος της Cisco, στον απόηχο της μείωσης εσόδων που ανακοίνωσε η εταιρεία για το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης. Τα έσοδα της εταιρείας υποχώρησαν κατά 4% σε ετήσια βάση, γεγονός που επισκίασε τα καλύτερα των προσδοκιών κέρδη που εμφάνισε στο τρίμηνο.

Μικρή πτώση κατέγραψε η μετοχή της PepsiCo, κατά 0,1% καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε σημαντική πτώση της κερδοφορίας της στο τέταρτο τρίμηνο, ενώ πτώση 1,6% κατέγραψε η μετοχή της κινεζικής Alibaba.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 11 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 19 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Walmart, Procter&Gamble και Travelers Cos., ενώ των απωλειών εκείνες των Cisco, Dow Inc. και Pfizer.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που αιτήθηκαν παροχής επιδόματος ανεργίας αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα αλλά παρέμεινε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 2.000 στην εβδομάδα μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 205.000. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 210.000 νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας.

Οι αιτήσεις για την εβδομάδα που έληξε την 1η Φεβρουαρίου, αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, στα 203.000 από την αρχική εκτίμηση για 202.000.

Εν τω μεταξύ, οριακή άνοδο σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο από τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση κατέγραψαν άλμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1% τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Σε ετήσια βάση οι τιμές αυξήθηκαν 2,5% τον Ιανουάριο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Οκτώβριο του 2018.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για μηνιαία άνοδο 0,2% και ετήσια 2,5% στις τιμές τον Ιανουάριο.

Χωρίς να περιλαμβάνονται τα τρόφιμα και η ενέργεια, οι δομικές τιμές αυξήθηκαν 0,2% από τον προηγούμενο μήνα και 2,3% από τον αντίστοιχο μήνα του 2019.Source link