Ο κύβος ερρίφθη: Η Σουηδία λαμβάνει πιο σκληρά μέτρα για τον κορονοϊό


Αφού πέρασε ένας σχεδόν χρόνος από τότε που ο κορνοϊός έκανε την εμφάνισή του στη χώρα της Σκανδιναβίας, η Σουηδία πήρε την απόφαση να αλλάξει πολιτική στην αντιμετώπισή του, αφού προχώρησε σε lockdown και αυστηρά μέτρα.

Η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση της χώρας είναι δριμεία, την ώρα που οι θάνατοι (κυρίως των ηλικιωμένων) αυξάνονται καθημερινά και πλέον αυτοί έχουν ξεπεράσει τις 9.600.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που δίνει στην κυβέρνηση ευρύτερες εξουσίες για το κλείσιμο επιχειρήσεων και τον περιορισμό των δημόσιων και ιδιωτικών συναθροίσεων επιπλέον των μέχρι τώρα, κυρίως εθελοντικών, μέτρων προκειμένου να διασφαλίζεται η κοινωνική απόσταση.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg από την Κυριακή, η κυβέρνηση του Stefan Lofven μπορεί πλέον να επιβάλει πρόστιμο και να κλείσει επιχειρήσεις που δεν ακολουθούν τους περιορισμούς, οι οποίοι θα έχουν ισχύ μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, γυμναστήρια, αθλητικά και εμπορικά κέντρα, όπως και οι δημόσιες πισίνες θα πρέπει να ορίσουν ανώτατο αριθμό επισκεπτών βάσει των τετραγωνικών τους, ενώ και οι ιδιωτικές συναθροίσεις θα περιοριστούν στα οκτώ άτομα.

Από την πλευρά του, ο William Hanage, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, επισημαίνει ότι «όπως πολλά μέρη, η Σουηδία βλέπει το σκληρό πρόσωπο του ιού. Η Σουηδία κινήθηκε πολύ αργά. Υπήρχαν άφθονα στοιχεία από την άνοιξη, στη Σουηδία και αλλού, για το τι θα μπορούσε να αναμένεται το φθινόπωρο και τον χειμώνα εάν η πολιτική δεν αλλάξει και αυτές είναι οι συνέπειες».Source link