Πάγωμα των συντάξεων και αύξηση του όριου ηλικίας στα 67 έτη εξετάζει η Ισπανία

 Μαδρίτη, Ισπανία
Το πάγωμα των συντάξεων και την επίσπευση της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης εξετάζει η κυβέρνηση Ραχόι, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να μειώσει τις δαπάνες και να αποφύγει την ένταξή της στον μηχανισμό διάσωσης.Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Reuters, από τα μέτρα εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ ετησίως.

Η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 από τα 65, που επρόκειτο να γίνει σε 15 χρόνια, είναι προειλημμένη απόφαση, ανέφεραν οι πηγές.

Το πάγωμα της ετήσιας αύξησης των συντάξεων βάσει πληθωρισμού βρίσκεται ακόμα υπό εξέταση.

Η Ισπανία, που βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της κρίσης μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, διστάζει να ζητήσει οικονομική βοήθεια για να διαχειριστεί το υψηλό δημόσιο χρέος της και το έλλειμμά της.

Το κόστος δανεισμού της χώρας υποχώρησε την Πέμπτη στη δημοπρασία των 10ετών ομολόγων, αλλά θεωρείται κάτι προσωρινό.

Τα νέα μέτρα μπορεί να ανακοινωθούν ακόμα και την επόμενη εβδομάδα μαζί με τον προϋπολογισμό του 2013.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η ΕΕ εργάζεται στο παρασκήνιο για να ανοίξει το δρόμο για ένα πρόγραμμα διάσωσης της Ισπανίας και την αγορά των ομολόγων της από την ΕΚΤ, βοηθώντας τη Μαδρίτη να διαμορφώσει το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που εμπλέκονται στις σχετικές συζητήσεις, οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικεντρώνονται σε μέτρα που θα ζητηθούν από τους διεθνείς δανειστές ως μέρος του νέου προγράμματος διάσωσης, διασφαλίζοντας ότι αυτά τα μέτρα θα είναι έτοιμα πριν από την επίσημη αίτηση για βοήθεια από τη Μαδρίτη.

Πηγή: In.gr