«Παγώνει» η εισφορά αλληλεγγύης και σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους

«Παγώνει» η εισφορά αλληλεγγύης και σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχουςΝέο γύρο παροχών με τον προϋπολογισμό του 2022 στο βαθμό που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αναλυτών για έκρηξη ανάπτυξης με ρυθμό πάνω από 7% φέτος σχεδιάζει η κυβέρνηση την ώρα που η Moody’s Analytics ανεβάζει το πήχη στο 8,2% για το τρέχον έτος και στο 5,1% το 2022.

Ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος αφήνει περιθώρια πρόσθετων ελαφρύνσεων. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης και στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια ποσοστιαία μονάδα ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται να εξελιχθεί το Εθνικό Σχέδιο για τους Νέους με ενισχύσεις που φτάνουν ακόμα και στην παροχή κρατικής στέγης σε νέα ζευγάρια.

Πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν το επόμενο έτος τις μηνιαίες αποδοχές τους να αυξάνονται λόγω κατάργησης των μηνιαίων κρατήσεων ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Το όφελος ξεκινάει από 22 ευρώ και υπερβαίνει ακόμη και τα 676 ευρώ το χρόνο ενώ όσο υψηλότερες είναι οι αποδοχές τόσο μεγαλύτερη είναι η ελάφρυνση. Για παράδειγμα δημόσιος υπάλληλος με καθαρό ετήσιο εισόδημα 17.000 ευρώ θα έχει όφελος 110 ευρώ ενώ για εισόδημα 20.000 ευρώ το κέρδος ανεβαίνει στα 176 ευρώ.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι σε δεύτερο χρόνο, το 2023, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα μονιμοποιηθεί για όλους τους φορολογούμενους. Την ίδια ώρα η προοπτική ενίσχυσης της ανάπτυξης βάζει στο κυβερνητικό τραπέζι την σταδιακή πιθανότατα σε δύο φάσεις μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα έτσι ώστε το αργότερο έως το 2024 η συνολική πτώση να έχει φτάσει τις 5 μονάδες όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση. Το μέτρο θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του καθαρού μηνιαίου μισθού των εργαζομένων και σε ελάφρυνση του φορολογικού βάρους για τις επιχειρήσεις.

Επίσης ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο και την δυναμική της οικονομίας εξετάζονται και άλλες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στην προεκλογική ατζέντα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση της φορολογίας κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα καθώς και των συντελεστών του ΦΠΑ.

Παράλληλα με τις φοροελαφρύνσεις και την τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης αναμένεται να βρεθεί και η νέα γενιά. Ένα κομμάτι του παζλ των ενισχύσεων για τους νέους περιλαμβάνει την παροχή δωρεάν στέγης σε νέα ζευγάρια . Τα ακίνητα θα παραχωρούνται για δωρεάν χρήση σε ευάλωτα νοικοκυριά , σε νέα ζευγάρια και το μέτρο αναμένεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με την πριμοδότηση προσλήψεων νεοεισερχόμενων έως 29 ετών στην αγορά εργασίας με 600 ευρώ για τον εργαζόμενο και 600 ευρώ για τον εργοδότη για ένα εξάμηνο.Source link