Παράνομο το σχέδιο για τον φόρο Τόμπιν, λέει η νομική υπηρεσία της ΕΕ

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Παράνομος είναι ο σχεδιαζόμενος φόρος χρηματοοικονομικών συναλλαγών, σύμφωνα με πόρισμα της νομικής υπηρεσίας της ΕΕ που θα μπορούσε να αποτελέσει την ταφόπλακα στο σχέδιο με τη σημερινή του μορφή.
Η 14σέλιδη γνωμάτευση, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, θα καταστήσει δύσκολη την εφαρμογή του μέτρου σε 11 κράτη-μέλη από το 2014. Στόχος του είναι να καταβάλουν οι τράπεζες περίπου 35 δισ. ευρώ το χρόνο, ως αντάλλαγμα για την ενίσχυση που έλαβαν από τους φορολογούμενους κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2007-2009.

Αντιθέτως, η έκθεση θα αρέσει στο Λονδίνο, το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο της ΕΕ, που αντιτίθεται στην επιβολή του φόρου. Η Βρετανία και αρκετά ακόμα κράτη-μέλη της ΕΕ αρνήθηκαν να το εφαρμόσουν, κάτι που θέτει εν αμφιβόλω το δικαίωμα των 11 κρατών να το υλοποιήσουν χωρίς τη συναίνεση των υπολοίπων.

Ο φόρος σχεδιάζεται να επιβληθεί στις μετοχές, τα ομόλογα, τα παράγωγα, τις συμφωνίες επαναγοράς και το δανεισμό τίτλων.

Υπέρ της εφαρμογής του έχουν ταχθεί η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστρία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Σλοβακία και η Σλοβενία.

Οι νομικές υπηρεσίες της ΕΕ αναφέρουν, ωστόσο, στη γνωμοδότησή τους με ημερομηνία 6 Σεπτεμβρίου ότι το σχέδιο «υπερβαίνει τη δικαιοδοσία των κρατών-μελών για φορολόγηση βάσει των κανόνων του διεθνούς εθιμικού δικαίου».

Σύμφωνα με το έγγραφο, το σχέδιο δεν συνάδει με την συνθήκη της ΕΕ, «καθώς παραβιάζει τις φορολογικές αρμοδιότητες των κρατών μελών που δεν συμμετέχουν».

Η επιβολή φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών σε κάποια κράτη μέλη θα αποτελούσε επίσης «διάκριση και πιθανόν να οδηγήσει σε στρέβλωση του ανταγωνισμού εις βάρος των κρατών-μελών που δεν συμμετέχουν».

Η Βρετανία έχει προσφύγει κατά του φόρου στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι θα επηρέαζε ενδεχομένως τις συναλλαγές χωρών που δεν τον υιοθετούν.

Με το χρηματοοικονομικό κλάδο να προειδοποιεί ότι ο φόρος μπορεί να επηρεάσει την ομαλή ροή χρηματοδότησης της οικονομίας, έχουν ήδη γίνει κινήσεις για να μειωθούν οι συντελεστές του ή να καθυστερήσει η εφαρμογή του.

Πηγή: in.gr