Παρέμβαση ΣΕΒ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Αθήνα
Παρέμβαση στο κρίσιμο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών έκανε την Τετάρτη ο ΣΕΒ, τονίζοντας ότι για να ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εύρυθμη λειτουργία ενός σύγχρονου τραπεζικού συστήματος.

Ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με βάση τις διεθνείς επιτυχημένες πρακτικές και όχι «εφευρέσεις ελληνικής κοπής», καθώς αυτό το γεγονός θα εκπέμψει μήνυμα σοβαρότητας και αποφασιστικότητας από μία Ελλάδα που θέλει να μετατραπεί σε χώρα ελκυστική για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, με κύριο άξονα την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Η ανάγκη της εκτεταμένης επανακεφαλαιοποίησης στις τράπεζες δεν προέκυψε από δικά τους λάθη, αλλά από την οικονομική χρεοκοπία του κράτους, σημείωσε ο ΣΕΒ, υπενθυμίζοντας πως «είίχαν φορτωθεί με ελληνικά κρατικά ομόλογα, η αξία των οποίων μειώθηκε κατά περίπου 75% λόγω του κουρέματος που επιβλήθηκε».

Στη διαδικασία της επανακεφαλαιοποίησης, ο ρόλος του κράτους είναι να επιβάλλει όρους διαχειριστικής διαφάνειας και να ασκήσει αποτελεσματικά τον εποπτικό του ρόλο μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, τονίζει ο ΣΕΒ και προσθέτει:

«Ταυτόχρονα, όμως, είναι απαραίτητη η υιοθέτηση της παγκόσμιας πρακτικής στη σύγχρονη οικονομία: να δοθεί η ευχέρεια στα ιδιωτικά κεφάλαια να συμμετάσχουν τώρα στην επανακεφαλαιοποίηση, να αγοράσουν στο άμεσο μέλλον -με όρους συμφέροντες και για τις δύο πλευρές- τη συμμετοχή του κράτους και να ηγηθούν της διοίκησης και της ανάπτυξης των επιχειρήσεών τους».

Μόνο έτσι εκτιμά ο ΣΕΒ ότι μπορεί να υπάρξει ένα αδιαφιλονίκητο κίνητρο για την υγιή και ταχύρυθμη ανάπτυξη των ελληνικών τραπεζών, ενώ παράλληλαι χιλιάδες μικρομέτοχοι που επένδυσαν στις τράπεζες θα έχουν την προοπτική να ανακτήσουν την αξία της επένδυσής τους.

Παράλληλα, το κράτος μπορεί να ελπίζει να πάρει πίσω τα περίπου €40 δισ. που τώρα δανείζεται για να βάλει στις τράπεζες, σημειώνει ο ΣΕΒ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση «θα τα χάσει και η αποπληρωμή του χρέους αυτού θα επιβαρύνει πάλι τους φορολογούμενους πολίτες.

Επίσης, θα διατηρηθεί ο ανταγωνισμός στον τραπεζικό κλάδο και «θα αποφύγουμε να φορτωθούμε μια νέα μεγάλη κρατική και αναποτελεσματική ΔΕΚΟ» σημειώνει.

Το πολιτικό σύστημα δεν πρέπει να θεωρήσει την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ως ευκαιρία για την επανακρατικοποίησή τους και την αποκατάστασή τους ως κύριο γρανάζι του πελατειακού μηχανισμού, όπως υπήρξαν στο παρελθόν επί κρατικής τους ιδιοκτησίας, επισημαίνει ο ΣΕΒ, εκτιμώντας ότι «μία τέτοια μεθόδευση θα έφερνε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και θα έβαζε ταφόπλακα στην ανάπτυξη» και υπογραμμίζοντας πως «χρειαζόμαστε ένα άλμα στο μέλλον και όχι μια βουτιά στο παρελθόν»

«Το αδηφάγο πελατειακό κράτος οδήγησε την οικονομία μας και την κοινωνία μας στη χρεοκοπία. Αυτό το κράτος δεν είναι ο κατάλληλος διαχειριστής για να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των καταθετών, τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα και την εύρυθμη λειτουργία ενός σύγχρονου τραπεζικού συστήματος, ικανού να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας» τονίζει ο ΣΕΒ.

Πηγή: In.gr