Πειραιώς: Στο δρόμο της επιτυχίας η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

Συνεχίζεται εν τω μεταξύ η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκφράζουν την απόλυτη αισιοδοξία τους για την πορεία της αύξησης και την εκτίμησή τους πως η συγκεκριμένη τράπεζα καθώς έχει αφήσει ελεύθερο το όριο συμμετοχής των ιδιωτών θα συγκεντρώσει αναλογικά τα περισσότερα κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές. Οσον αφορά το πάνω όριο του 10% εννοείται πως η τράπεζα το έχει ήδη καλύψει.

Η Τράπεζα Πειραιώς προχωρεί σε αύξηση κεφαλαίου κατά 8,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, όμως, το 1,094 δισ. ευρώ καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το ΤΧΣ μια και αφορά την ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ (570 εκατ. ευρώ) και των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών (524 εκατ. ευρώ).

Από τα υπόλοιπα 7,33 εκατ. ευρώ η τράπεζα πρέπει να καλύψει το άνω όριο του 10% ώστε να αποφευχθεί η έκδοση Cocos. Με δεδομένο ωστόσο πως η BCP έχει δεσμευτεί να καλύψει τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ η Societe Generale θα εισφέρει 170 εκατ. ευρώ, η αύξηση ως προς τα τυπικά της θεωρείται απολύτως καλυμμένη. Ωστόσο, όπως εκτιμούν έγκυροι χρηματιστηριακοί παράγοντες, το ενδιαφέρον από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού είναι εξαιρετικά μεγάλο.

Άλλωστε η Τράπεζα Πειραιώς ξεκίνησε την αύξηση κεφαλαίου της από θετική καθαρή θέση. Η τράπεζα διαθέτει σημαντικές συνέργειες οι οποίες θα της επιτρέψουν, εφόσον οι οικονομία του τόπου το επιτρέψει, να τις εκμεταλλευτεί και να αποδώσουν σε μικρό βάθος χρόνου όσον αφορά τα αποτελέσματά της. Η τράπεζα διαθέτει σημαντικές προβλέψεις, ανάχωμα για τα προσεχή τρίμηνα, που θα της επιτρέψουν να καλύψει επιτυχώς την όποια τυχόν επιδείνωση των γενικότερων συνθηκών. Συγχρόνως η πτώση των επιτοκίων θα την βοηθήσει ουσιαστικά όσον αφορά στην εξοικονόμηση κόστους λόγω του μεγάλου ύψους των προθεσμιακών καταθέσεων που διαθέτει.

Πηγή: Imerisia.gr