Περισσότερες φωνές κατά της Ελλάδας στη Γερμανία μετά την διακοπή των συνομιλιών με τη τρόικα

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει ούτε ευρώ, αν δεν εφαρμόσει όσα έχει υποσχεθεί, υπήρξαν σημαντικές διαρροές κατά την κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τον ενισχυμένο μηχανισμό στήριξης.

Συνολικά 25 βουλευτές του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού δεν στήριξαν την κατάθεση νομοσχεδίου που ενισχύει τις αρμοδιότητες του EFSF. Ο συνασπισμός CDU/CSU και FDP έχει 330 από τις συνολικά 620 έδρες της γερμανικής βουλής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να υποστεί περισσότερες από 19 διαρροές.

Μιλώντας σε μέλη του κόμματός της η Μερκελ τόνισε πως εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, δεν θα υπάρξει νέα βοήθεια ούτε από το τρέχον αλλά ούτε και από το σχεδιαζόμενο νέο πακέτο στήριξης. Η συνεδρίαση ήρθε να αναδείξει τις έντονες διαφωνίες που υπάρχουν εντός του κόμματός της.

Λίγο αργότερα σημειώθηκαν οι διαρροές, κατά την προκαταρκτική ψηφοφορία που έγινε στην κοινή Κοινοβουλευτική Ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, υπεύθυνος για θέματα δημοσιονομικών των Φιλελευθέρων Χέρμαν Ότο Σολμς επανέλαβε τις θέσεις του για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ενώ ο επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος και πρώην υπ. Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε χαρακτήρισε προκλητική τη συμπεριφορά της Ελλάδας μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Σε αυτό το κλίμα, 12 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας καταψήφισαν την κατάθεση του νομοσχεδίου και 7 απείχαν, σύμφωνα με πηγές του κόμματος που μίλησαν στο Reuters.

Σε ξεχωριστή ψηφοφορία που έγινε στον μικρό εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού, τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), δύο βουλευτές καταψήφισαν και τέσσερις απείχαν.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι, έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, αλλά η Μέρκελ θέλει για ευνόητους πολιτικούς λόγους να διασφαλίσει από μόνη της την πλειοψηφία.

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης αναμένεται να ανέβουν ακόμη περισσότερο τα επόμενα 24ωρα καθώς σήμερα, Τρίτη, αρχίζει στη γερμανική βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ενώ την Τετάρτη αναμένεται η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη συμμετοχή της Γερμανίας στα πακέτα στήριξης.