Πιθανή εμπλοκή στη διαδικασία πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Αθήνα
Σήμερα Τετάρτη θα δοθούν από την Goldman Sachs  -τον σύμβουλο πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου- στην ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οι προσφορές των ενδιαφερομένων τραπεζών για την εξαγορά του νέου ΤΤ.

Η διαδικασία έχει περιπλακεί μετά τις αλλαγές που επήλθαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή στους όρους του διαγωνισμού πώλησης του ΤΤ και ειδικά με την απόφαση το προσφερόμενο τίμημα να περιλαμβάνει μόνο μετοχές και όχι συνδυασμό μετοχών με μετρητά ή μετρητά και ομολογίες.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Αναστασία Σακελλαρίου και ο Αντιπρόεδρος του ΤΧΣ κ. Αναστάσιος Γάγαλης δεν συμφώνησαν με την αιφνιδιαστική τροποποίηση των όρων και εισηγήθηκαν στο Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ την ακύρωση του διαγωνισμού πώλησης του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου λόγω της αλλαγής των όρων της διαδικασίας. Ωστόσο, το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε και τη συνέχιση του διαγωνισμού πώλησης, που ολοκληρώθηκε χθες στις 7 το απόγευμα.

Οι προσφορές

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προσφορές που κατατέθηκαν και θα εξετασθούν στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ την Παρασκευή έχουν ως εξής:

-Η προσφορά της Alpha Bank περιλαμβάνει μετρητά και ομόλογα του EFSF το ύψος των οποίων κυμαίνεται κοντά στα 500 εκατ. ευρώ.

-Η Εθνική Τράπεζα κατέθεσε προσφορά σε μετοχές και σε μετρητά.

-Η Eurobank κατέθεσε προσφορά μόνο με μετοχές.

-Προσφορά σε μετρητά κατέθεσε η Γενική Τράπεζα εκ μέρους του ομίλου Πειραιώς.

Ωστόσο, με την αλλαγή των όρων της διαδικασίας, η Eurobank αποκτά προβάδισμα. Επιπλέον, η τρόικα έχει ζητήσει να προταχθούν κριτήρια συστημικής ευστάθειας, γεγονός που οδηγεί το ΤΤ στην Eurobank, ώστε να αποτελέσει τον τέταρτο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος.

Πάντως, η υπόθεση του ΤΤ έχει προκαλέσει αναστάτωση στους τραπεζικούς κύκλους και δεν αποκλείεται ακόμη και η προσφυγή στα δικαστήρια από τις τράπεζες που θίγονται. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι το ΤΧΣ θα μπορούσε ως μέτοχος σε Eurobank (93%) και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (100%) να προχωρήσει στη συγχώνευσή τους και όχι να προκηρύξει διαγωνισμό, μεταβάλλοντας μάλιστα του όρους στην εκπνοή του.

Κύκλοι του ΤΧΣ «δείχνουν» προς το υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας πως ήταν η ηγεσία του υπουργείου που πρόκρινε αρχικά τη διαδικασία του διαγωνισμού και όχι την απευθείας συγχώνευση ΤΤ – Eurobank. Σημειώνουν δε πως ΤΤ – Eurobank αποτελούν μεταβατικά σχήματα και πως σύμφωνα με το νόμο το ΤΧΣ θα πρέπει να πουλά τις συμμετοχές του στις τράπεζες και όχι να συγχωνεύει μεταβατικές τράπεζες, καλύπτοντας ανά περίπτωση και το χρηματοδοτικό κενό που θα ανακύπτει σε κάθε συναλλαγή.

Νομικοί κύκλοι αναφέρουν πως σε κάθε περίπτωση όταν πουληθεί το ενιαίο σχήμα θα  πρέπει το τίμημα που θα καταβάλει το ΤΧΣ ως Eurobank για να αγοράσει από τον εαυτό του το ΤΤ να το λάβει πίσω μαζί με όσα έδωσε για το κεφάλαιο του ΤΤ και το χρηματοδοτικό κενό.

Ακαταδίωκτο του ΤΧΣ

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών συμπεριέλαβε στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή (άρθρο 74) διάταξη με την οποία τροποποιείται ο ν.3864/2010 που ρυθμίζει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και προβλέπεται το ακαταδίωκτο των στελεχών του ΤΧΣ, στις περιπτώσεις που λειτουργούν προς το δημόσιο συμφέρον.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη «εφόσον το Ταμείο ακολουθεί το προδιαγεγραμμένο πλαίσιο λειτουργίας του, οι αποφάσεις των οργάνων του τεκμαίρονται σύμφωνες με τον σκοπό του Ταμείου και το δημόσιο συμφέρον και θεωρούνται επωφελείς και συμφέρουσες για το Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο όσον αφορά την ευθύνη, αστική και ποινική, των μελών του Γενικού Συμβουλίου, της Εκτελεστικής Επιτροπής καθώς και του προσωπικού του Ταμείου».

Πηγή: In.gr