Πιστοποιητικό εμβολιασμού ζητά ο Μητσοτάκης


Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει στην ΕΕ να εισάγει πιστοποιητικό εμβολιασμού για «τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19», όπως είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Politico, στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε επιστολή του.

 

 

«Είναι επείγον να υιοθετήσουμε μία κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να δομηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού έτσι ώστε να είναι αποδεκτό σε όλα τα κράτη-μέλη», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρει επίσης ότι η «διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης της ελευθερίας στην κυκλοφορία είναι θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας».

Το δημοσίευμα τονίζει ότι η Ελλάδα «δεν πρόκειται να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό ή προαπαιτούμενο για ταξίδια, οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί πρέπει να μπορούν ελεύθερα να ταξιδεύουν». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτει ότι «αυτό θα προσφέρει επίσης ένα θετικό κίνητρο για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες ενθαρρύνονται να υποβληθούν σε εμβολιασμό».

Ο Πρωθυπουργός προσθέτει ότι «ίσως ακούγεται απλό, αλλά η μεγάλη εμπειρία που έχουμε για την ανάπτυξη κοινού PLF (Passenger Locator Form – Eγγραφο Εισερχόμενων Επιβατών) έδειξε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για υψηλού επιπέδου κινητοποίηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης για να προχωρήσουν τα πράγματα».

Οπως σημειώνει το Politico, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελπίζει να συζητήσει το θέμα στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου της ΕΕ στις 21 Ιανουαρίου.

Στην επιστολή του ο Πρωθυπουργός αναφέρει ότι «προσβλέπει στην απαραίτητη ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση». Προσθέτει ότι ελπίζει «να υπάρξει γρήγορα μία κοινή αντίληψη μεταξύ των χωρών της ΕΕ για το έντυπο πιστοποίησης εμβολιασμού και τις χρήσεις του» καθώς και να προωθήσει το ζήτημα διεθνώς, κάτι που θα σήμαινε τη «συμβολή στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία αποτελεί το θεμέλιο για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα προ κρίσης»

 Source link