Ποιες αλλαγές έρχονται στο φορολογικό με το νέο Κώδικα

Αθήνα
Σε βελτιώσεις διατάξεων του υπό διαβούλευση Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προχωρά η κυβέρνηση, έπειτα και από τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε στην αγορά η αρχική μορφή του Κώδικα που είδε τις προηγούμενες ημέρες το φως της δημοσιότητας.

Το τελικό κείμενο θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Σήμερα, Παρασκευή έγινε συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ (Π. Κουκουλόπουλος, Χ. Πρωτόπαπας, Δ. Μακρυπίδης και Δ.Σταματόπουλος), με αντικείμενο τις διατάξεις του υπό διαβούλευση Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Από τη συζήτηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, «προέκυψε ότι γίνονται αποδεκτά τα παρακάτω σημεία που προτάθηκαν από το ΠΑΣΟΚ ορισμένα εκ των οποίων ήδη επανεξέταζε ο αρμόδιος υφυπουργός».

1) Θα προστεθεί διάταξη-πρόβλεψη για την φορολογία της αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας.

2) Περιουσιολόγιο: Συστήθηκε ήδη Επιτροπή η οποία θα καθορίσει την διαδικασία συγκρότησής του και θα έρθει διάταξη σε επόμενο νομοσχέδιο.

3) Θα διατηρηθεί η έκπτωση για τους μισθωτούς και στην εφ’ άπαξ καταβολή του φόρου (1,5%).

4) Θα υπάρξει πρόβλεψη στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου για έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών των μελών των ατομικών, προσωπικών και όλων των εταιριών.

5) Θα διορθωθεί η σχετική διάταξη ώστε να απαλλάσσονται και τα παιδιά που λαμβάνουν διατροφή από τη φορολογία γι’ αυτήν.

6) Θα θεωρούνται ως προστατευόμενα μέλη των φορολογουμένων και οι φοιτητές – τέκνα τους.

7) Επανέρχεται η απαλλαγή από το τεκμαρτό εισόδημα της δωρεάν παραχώρησης κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονείς προς τα παιδιά και αντιστρόφως.

8) Ετέθη το θέμα της μη φορολόγησης της διαφοράς που προκύπτει από τα τεκμήρια, ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα σε κάθε περίπτωση. Έγινε δεκτό ότι θα φορολογείται ανάλογα με την πηγή που προέρχονται τα κύρια εισοδήματα.

9) Θα βελτιωθεί η σχετική διάταξη, ώστε να αποθαρρύνεται η μεταφορά κερδών προς χώρες με προνομιακά φορολογικά καθεστώτα.

10) Θα διατηρηθεί η προκαταβολή για τις μικρομεσαίες εταιρείες στο 55% αντί του 80% που προέβλεπε το προσχέδιο.

11) Το θέμα της τήρησης των βιβλίων από τους αγρότες θα ρυθμιστεί με επόμενες διατάξεις. Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το ΠΑΣΟΚ κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να αφορά το μικρό αγροτικό εισόδημα».

Πηγή: In.gr