Πορτογαλία: Χαλάρωση δημοσιονομικής εξυγίανσης ζητά η αντιπολίτευση

Η Πορτογαλία εσφαλμένα ακλουθεί πολίτικη “λιτότητας με  οποιοδήποτε κόστος” και θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο για να πετύχει τους  δημοσιονομικούς της στόχους, είπε την Παρασκευή ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου  Σοσιαλιστικού  Κόμματος (PS), Αντόνιο Χοσέ Σεγκούρο…

Ο Σεγκούρο προειδοποίησε ότι η Ευρώπη οφείλει άμεσα να βρει  τρόπους να στηρίξει τις πιο ευάλωτες οικονομίες της ευρωζώνης. Πρόσθεσε ακόμα πως η  Πορτογαλία θα παραμείνει εντός ευρωζώνης ακόμα και σε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας.

“Η ενημέρωση που έχω δείχνει ότι η Πορτογαλία πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να μείνει στο  ευρώ, ακόμα και αν αποχωρήσει η Ελλάδα”, δήλωσε ο  Σεγούρο. Επισήμανε πως πρέπει να δοθεί στη Πορτογαλία παράταση ενός ακόμα χρόνου, πέρα  από το 2013, για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπονται στο μνημόνιο.

Το μνημόνιο τις Πορτογαλίας προβλέπει επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων μετά το  2013. Παράλληλα, η Λισαβόνα οφείλει να περιορίσει το έλλειμμά της σε 3% του ΑΕΠ του χρόνου  από 4,5% φέτος.

Η Πορτογαλία θεωρείται μετά την Ελλάδα ως η πιο ευάλωτη χώρα της ευρωζώνης σε όρους του  κόστους δανεισμού της.

“Υποστηρίζω ότι η Πορτογαλία χρειάζεται τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο για να εξυγιάνει τα  δημοσιονομικά της με έξυπνο και βιώσιμο τρόπο”,  είπε ο Σεγκούρο. “Είναι προφανές ότι οι  Πορτογάλοι δεν αντέχουν άλλα μέτρα, ούτε οι οικογένειες, ούτε οι εταιρίες”.

Ο Σεγκούρο απέρριψε τις εκτιμήσεις οικονομολόγων πως η Πορτογαλία θα χρειαστεί επιπλέον  κεφάλαια διάσωσης. Πρόσθεσε ακόμα ότι το κόμμα του στηρίζει τους όρους του μνημονίου, αλλά και  ότι η λιτότητα θα πρέπει να αμβλυνθεί ώστε να αποφευχθεί υφεσιακή περιδίνηση.

Ο  επικεφαλής της αντιπολίτευσης αναμενόταν την Παρασκευή να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της τρόικας στην  Πορτογαλία. Συμφώνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η στήριξη για το κόμμα των Σοσιαλιστών  ανέρχεται στο 25%.

Πηγή: banknews.gr