Ποσό 51,5 εκατ. ευρώ για θέρμανση σε νοσοκομεία, σχολεία και νοικοκυριά

Αθήνα

Τη χορήγηση κονδυλίων συνολικού ύψους 51,5 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό, για τις ανάγκες θέρμανσης νοσοκομείων και σχολείων της χώρας, καθώς και για προκαταβολές για το επίδομα θέρμανσης, ανακοίνωσε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας:

  • Χορηγούνται στο υπουργείο Υγείας 10 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες θέρμανσης νοσοκομείων του ΕΣΥ, κυρίως σε ορεινές περιοχές της χώρας.
  • Στο υπουργείο Εσωτερικών χορηγούνται 4 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες θέρμανσης των σχολικών μονάδων (συνολικά φέτος έχουν διατεθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό 12 εκατ. ευρώ, έναντι 7 εκατ. ευρώ πέρυσι).
  • Χορηγούνται επιπλέον 37,5 εκατ. ευρώ ως προκαταβολές σε δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης. Σημειώνεται, ότι πριν από ένα μήνα χορηγήθηκαν ακόμη 22 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό φέτος να ανέρχεται σε 140 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως ήδη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει εγκρίνει προς το υπουργείο Εσωτερικών έκτακτη επιχορήγηση προς τους Δήμους, ποσού 8 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση αυξημένων αναγκών για θέρμανση σχολικών μονάδων.

Σημειώνεται πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει ταχθεί υπέρ της «λελογισμένης μείωσης» του Ειδικού Φόρου Καταναλώσεως στο πετρέλαιο θέρμανσης υποστηρίζοντας πως θα μπορούσε να αυξήσει την κατανάλωση του καύσιμου και να διευκολύνει την θέρμανση πολλών οικογενειών.

Ο κ. Σταϊκούρας έχει τονίσει στην τρόικα ότι η Ελλάδα διατηρεί το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα το ανακινήσει αν από την αξιολόγηση και της εφετινής χειμερινής περιόδου προκύψει ότι η μείωση του ΕΦΚ εξακολουθεί να έχει πλεονεκτήματα για την κοινωνία και τα δημόσια έσοδα.

In.gr