Προβάδισμα των αγοραστών στο Χρηματιστήριο


Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Προσπάθεια να κινηθεί υψηλότερα κάνει αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ώθηση από αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους, αλλά και παρακολουθώντας τις νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των “κόκκινων δανείων”.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,37% στις 923,66 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 23 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,44% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.326,26 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,53% στις 831,75 μονάδες.

Η αγορά έχει δείξει εδώ και πάρα πολλούς μήνες ότι θέλει ριζικές λύσεις στο μέτωπο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, προκειμένου να “ξεκλειδώσει” την αποφασιστικότητα των αγοραστών. Και το Υπουργείο Οικονονικών δείχνει να “ακούει” αυτήν την αναμονή και να λαμβάνει πρωτοβουλίες για να επισπεύσει την εκκαθάριση των τραπεζικών ισολογισμών.

Όπως έχουν αναφέρει αρκετοί ξένοι αναλυτές, οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στο μέτωπο της μείωσης των NPEs είναι καθοριστικές για τις χρηματιστηριακές επιδόσεις, καθώς θα βελτιώσουν σημαντικά την εμπιστοσύνη των αγοραστών. Και όπως σημειώνεται, αν και το σχέδιο Ηρακλής είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση των NPEs, εντούτοις δεν είναι αρκετό για να οδηγήσει στην πλήρη εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.

Όπως επισημαίνει και ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance, οι βασικοί λόγοι που το ελληνικό χρηματιστήριο εμφανίζει αδυναμία περαιτέρω ανόδου είναι η λήξη της πολιτικής περιόδου χάριτος που είχε η κυβέρνηση σε μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά θέματα, το μεταναστευτικό, η ιδιωτικοποίηση ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων (ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ, ΕΛΤΑ κ.α.), αλλά και εφαρμογή του σχεδίου “Ηρακλής” με επιτάχυνση των πλειστηριασμών σε κατ’ εκτίμηση 140.000 κατοικίες. Αυτοί οι λόγοι, σε συνδυασμό με την κόπωση του ρυθμού βελτίωσης αρκετών πρόδρομων μακροοικονομικών δεικτών και την κάμψη του ρυθμού υλοποίησης των προαναγγελθέντων μεταρρυθμίσεων και επενδυτικών σχεδίων, ανησυχούν τους επενδυτές.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι το ΧΑ δεν διαθέτει σημαντικά θετικές εξελίξεις υπέρ του. Όπως επισημαίνει και η Societe Generale σήμερα η τρέχουσα εβδομάδα για την Ελλάδα ήταν “εξαιρετική”. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, η Ελλάδα ξεχωρίζει στην παγκόσμια αγορά σταθερού εισοδήματος. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει κάτω του 1% και σε ανάλογα επίπεδα με αυτά της Ιταλίας. “Φανταστείτε πού θα ήταν οι ελληνικές αποδόσεις εάν η χώρα αποτελούσε μέρος του QE της ΕΚΤ”, σημειώνει. “Πού πήγαν εκείνες οι μέρες που η Αθήνα έβραζε από τις κοινωνικές εξεγέρσεις και οι αποδόσεις των ομολόγων της ήταν στο 44%…”, προσθέτει.

Στο ταμπλό τώρα, ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει κέρδη 2,69%, με τις Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και Πειραιώς να ακολουθούν με άνοδο άνω του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Εθνική, Φουρλής, Alpha Bank, Μυτιληναίος, Σαράντης, Eurobank, Titan, Τέρνα Ενεργειακή και Λάμδα.

Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη κινούνται οι Aegean, Jumbo, Motor Oil, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια, χωρίς όμως καμία να κινείται πάνω από το -1%, ενώ χωρίς μεταβολή είναι η ΕΧΑΕ και ο ΟΠΑΠ.Source link