Προς άτυπη Σύνοδο Κορυφής με θέμα την ανάπτυξη οδεύει η ΕΕ

Βέλγιο, Βέλγιο

Ανοιχτό άφησε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ προτού διεξαχθεί η προγραμματισμένη Σύνοδος του Ιουνίου.

Θέμα της Συνόδου θα είναι οι πολιτικές για την ανάπτυξη.

«Δεν αποκλείω να οργανωθεί ένα άτυπο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 27 για να προετοιμάσουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου» δήλωσε ο Βέλγος πρόεδρος του Συμβουλίου στη διάρκεια συνεδρίου στις Βρυξέλλες.

Δεν έδωσε καμιά διευκρίνιση για το χρονοδιάγραμμα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να συνεδριάσουν στις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες για μια Σύνοδο Κορυφής που αναμένεται ότι θα είναι και πάλι αφιερωμένη στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ, τονίζοντας την αναγκαιότητα πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί και η συναίνεση των πολιτών, «αλλά χωρίς δημοσιονομικές ρελάνς».

Υπογραμμίζοντας πως δεν χρειάζεται «να ξανατεθούν υπό αμφισβήτηση οι αποφάσεις και η συνθήκη, στις οποίες συμφωνήσαμε με δυσκολία» ο Μπαρνιέ τόνισε πως «εάν επιθυμούμε να επιτύχει αυτό το πρόγραμμα για τις κανονιστικές ρυθμίσιες και τη διακυβέρνηση, θα πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό και να υποστηριχθεί από τους λαούς, συνεπώς θα πρέπει να το συνοδεύσουμε με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα».