Προτεραιότητα για την ΕΕ η έρευνα για τη χειραγώγηση των επιτοκίων, λέει ο Αλμούνια

Λισαβόνα, Πορτογαλία
Η χειραγώγηση των επιτοκίων αποτελεί σοβαρό ζήτημα ανταγωνισμού μετά τη «σοκαριστική» χειραγώγηση του δείκτη δανεισμού Libor, δήλωσε την Παρασκευή ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα Χοακίν Αλμούνια, προσθέτοντας ότι η έρευνα σχετικά με το Libor, το Euribor και το επιτόκιο του Τόκιο αποτελεί βασική προτεραιότητα της ΕΕ.

«Επικεντρωνόμαστε στις υποψίες μας για δραστηριότητα κάποιου καρτέλ. Εάν επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες μας, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να αλλάξει η κουλτούρα του τραπεζικού κλάδου» δήλωσε ο Αλμούνια στη Λισαβόνα.

Toν προηγούμενο μήνα ανακοινώθηκε ότι η Barclays θα καταβάλει 453 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο διακανονισμού έρευνας που διεξάγουν βρετανικές και αμερικανικές υπηρεσίες για τους ισχυρισμούς ότι χρηματιστές της τράπεζας χειραγώγησαν τα διατραπεζικά επιτόκια δανεισμού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Morgan Stanley, το κόστος διακανονισμού για τις 11 τράπεζες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Libor μπορεί να ανέλθει στα 14 δις δολάρια έως το 2014.

Σύμφωνα με αναλυτές, τα πρόστιμα αναμένεται να συρρικνώσουν κατά 2%-33% τα αποτελέσματα ανά μετοχή για το 2012 των Bank of America, Citigroup Inc.

Πηγή: in.gr