Πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ φέρνει η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010

Η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 στο 10,5% του ΑΕΠ από 9,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση, σε συνδυασμό με την «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού στο πρώτο φετινό τρίμηνο, αναμένεται να διαμορφώσει το ύψος του πακέτου πρόσθετων μέτρων για το 2011 υψηλότερα από τα 3 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν πριν το Πάσχα.

Η διαφορά σε απόλυτα μεγέθη σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του ελλείμματος είναι 2,3 δισ. ευρώ και αυτό σημαίνει ότι για να μειωθεί το έλλειμμα φέτος στο 7,4% του ΑΕΠ απαιτούνται επιπλέον ισόποσα μέτρα.

Πριν το Πάσχα, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι το ύψος των πρόσθετων μέτρων για φέτος θα διαμορφωθεί σε 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από την τρόικα εκτιμούν ότι αυτό το ποσό δεν φτάνει και πιέζουν για μέτρα κοντά στα 4 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, η «μαύρη τρύπα» στο πρώτο τρίμηνο ανέρχεται στο 1,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ορισμένα από τα μέτρα του 2012 θα επισπευθούν ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν.

Μεταξύ των μέτρων που πρέπει να παρουσιαστούν στην τρόικα που θα έρθει στις αρχές Μαΐου στην Αθήνα, να καταθεθούν στη Βουλή μέχρι τα μέσα του μηνός και να ψηφιστούν ώς τις αρχές Ιουνίου μαζί με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα των 23 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα είναι τα εξής:

Η σύνδεση των κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, η μείωση των υπερωριών, των επιχορηγήσεων και των δαπανών στο Δημόσιο, καθώς και η κατάργηση φορέων.

Επίσης, εξετάζεται η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε μη αλκολούχα ποτά και στο φυσικό αέριο, η αύξηση των τελών κυκλοφορίας και η μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών από τον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ (13%) στον υψηλό (23%).

Ακόμα, θα προχωρήσει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ενώ το υπουργείο Οικονομικών προσδοκεί σε υψηλά έσοδα εφόσον προχωρήσει η ρύθμιση για την λεγόμενη τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Πάντως, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 την Τρίτη, τόνισε πως αναμένει την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται να καλύψει με πολεοδομικό και περιβαλλοντικό μανδύα μια ρύθμιση που έχει μόνο εισπρακτική λογική».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα των 23 δισ. ευρώ και τις αποκρατικοποιήσεις, ΕΕ και ΔΝΤ ζήτησαν από την κυβέρνηση να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η τακτική επίσκεψη των επιθεωρητών της τρόικας αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου. Οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα αξιολογήσουν εάν η χώρα έχει πετύχει τους στόχους και εάν σημειώνει αρκετή πρόοδο για να λάβει την επόμενη δόση, ύψους 12 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Στο επίκεντρο αυτής της επίσκεψης θα βρίσκεται το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

«Εάν έχουμε αμφιβολίες για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ή εάν δεν είναι αυτό που περιμένουμε, θα προχωρήσουμε σε μια ειλικρινή αξιολόγηση» είχε δηλώσεις την προηγούμενη εβδομάδα πηγή από την ΕΕ, σε ερώτηση εάν η επόμενη δόση των δανείων θα εξαρτηθεί από το πόσο πειστικό είναι το πρόγραμμα της Ελλάδας.