Πρώτο τεστ για τις αλλαγές στο Μνημόνιο στο κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης

Aθήνα
Τις προθέσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για αλλαγές στο Μνημόνιο αναμένεται να ανιχνεύσει στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, το απόγευμα της Πέμπτης, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς.

Ο κ. Ζανιάς, καθώς και ο διάδοχός του στο υπουργείο Οικονομικών, δεν θα έχουν εύκολο έργο.
Ενδεικτική του κλίματος, μπορεί να θεωρηθεί η τοποθέτηση του επικεφαλής του euro working group, Τόμας Βάιζερ, που χαρακτήρισε «εντελώς εκτροχιασμένο» το ελληνικό πρόγραμμα.

Μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις, το ελληνικό πρόγραμμα είναι «εντελώς εκτροχιασμένο, με καθυστέρηση μηνών σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα» δήλωσε και πρόσθεσε: «Ή επιμένεις στους δημοσιονομικούς στόχους και ζητάς επιπλέον μέτρα από την Ελλάδα ή αλλάζεις χρονοδιαγράμματα και τότε χρειάζεσαι περισσότερα χρήματα».

Ο επικεφαλής του euro working group τόνισε ότι «θα πρέπει να υπάρξει σοβαρή διαπραγμάτευση για το πως θα επανέλθουν τα πράγματα στο σωστό δρόμο» και υπογράμμισε: «Αν τα έκαναν θάλασσα με μερικά μέτρα, επειδή δεν υλοποιήθηκαν τον Μάιο, θα πρέπει να τα εφαρμόσουν, ας πούμε έως τον Οκτώβριο».

Οι οδηγίες στον Ζανιά

Όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη των Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη την Τετάρτη, ο κ. Ζανιάς καταρχάς θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει χρόνο για την Ελλάδα, παρουσιάζοντας και τις βασικές αρχές και προσδοκίες της οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης.

Το μόνο που μπορεί να θεωρηθεί μάλλον σίγουρο είναι ότι ο κ. Ζανιάς θα φέρει το 1 δισ. που είχε «κουρευτεί» από τη δόση του Μαΐου. Άλλωστε η απόφαση της άμεσης εκταμίευσής του εμφανίζεται ως ειλημμένη ήδη από την Δευτέρα.

Σημειώνεται ότι τα 900 εκατ. ευρώ θα πρέπει να τα δώσει η Ελλάδα έως τα τέλη Ιουλίου ως συμμετοχή στον μόνιμο μηχανισμό ευρωστήριξης (ESM).

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να ανοίξουν όλα τα χαρτιά τους για το θέμα της τροποποποίησης, καθώς πρώτα θα ζητήσουν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή τις ιδιωτικοποιήσεις, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών έλεγε στα «Νέα», ότι οι Ευρωπαίοι θα επιμείνουν κυρίως στην εφαρμογή των νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως αυτό για τη μείωση δαπανών στην Υγεία, να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις για το φορολογικό σύστημα και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς και για τη μείωση του δημοσίου τομέα.

Στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης, ίσως γίνει δεκτή η αντικατάσταση ορισμένων μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ύψους 11,6 δισ. ευρώ, με άλλα «ισοδύναμου αποτελέσματος».

Η διαπραγμάτευση για τα μέτρα 11,6 δισ. ευρώ θα διαρκέσει σχεδόν όλο το καλοκαίρι, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου.

«Είναι πρόωρο να μιλάμε για αναθεώρηση των όρων του Μνημονίου, πριν η τρόικα πάει στην Αθήνα για την τακτική αξιολόγηση του προγράμματος», δήλωσε, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών που επικαλείται το ΑΠΕ, ο επίτροπος Όλι Ρεν, κατά τη συνεδρίαση των 27 Ευρωπαίων επιτρόπων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελληνίδα επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη, υποστήριξε στη συνεδρίαση των επιτρόπων ότι το ζητούμενο είναι πώς θα καταφέρει η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη για να τη βοηθήσει. Η κ. Δαμανάκη επεσήμανε, επίσης, την ανάγκη παράτασης του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος και συγκεκριμένης βοήθειας για την αποκατάσταση της ρευστότητας, για ανάπτυξη και επενδύσεις.

Η τρόικα στην Αθήνα

Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής της τρόικας ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για την Αθήνα.

Μέσα στις επόμενες ημέρες η νέα κυβέρνηση αναμένεται ότι θα καλέσει για διαπραγματεύσεις στην Αθήνα τους τρεις επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

Καταρχάς, οι τρεις επικεφαλής θα κάνουν μια γενική επισκόπηση των δημοσιονομικών θεμάτων. Θα μεταφέρουν άμεσα τα αποτελέσματα στους προϊσταμένους τους, οι οποίοι θα αποφασίσουν πότε θα αρχίσει η επίσημη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Απ’ αυτήν θα εξαρτηθεί η επόμενη δόση, ύψους 5 δισ. ευρώ καθώς και το δεύτερο «πακέτο» της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ύψους 25 δισ. ευρώ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η συζήτηση που θα ξεκινήσει με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα θα έχει ως επίκεντρο την επέκταση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής κατά 2 χρόνια με παράλληλη αύξηση της χρηματοδότησης κατά 16 έως 20 δισ. ευρώ.

Τα επιπλέον χρήματα αφορούν την περίοδο μετά το 2014, δηλαδή το 2015 και το 2016. Σημαντικός παράγοντας για την επιμήκυνση του προγράμματος θα είναι το βάθος της ύφεσης που εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 6% εφέτος.

Ισπανία, Κύπρος και επαναγορά ομολόγων

Τα άλλα θέματα που θα συζητηθούν στο Eurogroup είναι η στήριξη των ισπανικών και πιθανόν των κυπριακών τραπεζών, καθώς και η δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων από τα ταμεία ευρωστήριξης (EFSF και ESM).

Η ευρωζώνη δέχεται ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να διαμορφώσει ταχύτατα το σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας και να αποτρέψει την μετάδοση της κρίσης χρέους, έπειτα από τη σύνοδο της Ομάδας G-20, κατά τη διάρκεια της οποίας πολλαπλασιάστηκαν οι εκκλήσεις για μία τέτοια απόφαση. Ως εκ τούτου, η Ισπανία δεν αποκλείεται να υποβάλει στο Eurogroup το επίσημο αίτημα χορήγησης των 100 δισ. ευρώ για τη στήριξη του τραπεζικού τομέα.

Στη βάση του «ισπανικού μοντέλου», θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αναζητήσουν τρόπους στήριξης των κυπριακών τραπεζών, οι οποίες έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες μετά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στο ελληνικό χρέος ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ, έναντι 7 δισ. ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού της χώρας.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι η Κύπρος προτίθεται να αναζητήσει δάνειο ύψους 3 ως 5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία και παράλληλα να ζητήσει τη βοήθεια της Ευρωζώνης για τη διάσωση των τραπεζών της.

Πηγή: in.gr