Πώς θα επηρεαστεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη από την «απουσία» Στρος-Καν

Η σοκαριστική εικόνα του Ντομινίκ Στρος-Καν αλυσσοδεμένου και υποβασταζόμενου από Αμερικανούς αστυνομικούς ρίχνει τη βαριά σκιά της σήμερα στις διεθνείς αγορές και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κυρίως στο Παρίσι, στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες.

Στις διεθνείς αγορές η σύλληψη του επικεφαλής του ΔΝΤ σκιάζει το ευρώ, συμπιέζοντάς το κάτω από τα 1,41 δολάρια.

Στο Παρίσι σκιάζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα -αν και οι διεκδικητές του χρίσματος για τις προεδρικές του 2012 (και ο πρόεδρος Σαρκοζί) θα πρέπει να ανοίγουν σαμπάνιες.

Στην Αθήνα σκιάζει την προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης στο πρόβλημα διαχείρισης του χρέους. Στις Βρυξέλλες, τέλος, θα σκιάσει το αποψινό Eurogroup.

Οι επιπτώσεις που πιθανώς θα έχουν οι εξελίξεις στη Νέα Υόρκη στην ελληνική και εν γένει στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους διερευνώνται στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου.

«Η Ελλάδα φοβάται ότι η σύλληψη του Στρος-Καν θα παρατείνει τη σοβούσα κρίση χρέους», αναφέρει η βρετανική Guardian σε χθεσινοβραδινή ανταπόκρισή της από την Αθήνα, ενώ και η Figaro σημειώνει ότι θα μείνει μετέωρη η πρόταση που επρόκειτο να κάνει ο επικεφαλής του ΔΝΤ στο Eurogroup για τη χορήγηση συμπληρωματικής δανειακής βοήθειας στην Ελλάδα.

Η γαλλική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο Στρος-Καν επρόκειτο να συζητήσει το ενδεχόμενο αυτό χθες το βράδυ σε συνάντηση που θα είχε με τη γερμανίδα καγκελάριο.

Οι πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, πάντως, επιμένουν ότι στο σημερινό Eurogroup η Ελλάδα, παρά τις απροσδόκητες εξελίξεις, πρόκειται να ζητήσει από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ πρόσθετη δανειακή βοήθεια και επιπλέον χρόνο για να ξεπληρώσει τα παλαιά χρέη της.

Το αμερικανικό πρακτορείο αναφέρει χθεσινοβραδινή δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι «κάθε επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων πρέπει να αποφασιστεί αφού διασφαλίσουμε πρώτα ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν θα μειώσει τις θέσεις του στο ελληνικό χρέος αυξάνοντας έτσι την έκθεση των Ευρωπαίων φορολογουμένων σ’ αυτό».

Ο υπουργός επανέλαβε την πάγια θέση του ότι το βάρος του ελληνικού χρέους, είτε πρόκειται αυτό να υποστεί «κούρεμα» είτε επιμήκυνση, θα πρέπει να το φέρουν όχι μόνο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά και οι τράπεζες.

Αναμφίβολα ισχυρή προσωπικότητα του Στρος-Καν από την Κυριακή το βράδυ πάψει να διαδραματίζει κάποιο ρόλο στην υπόθεση της ελληνικής και εν γένει της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Οι επιπτώσεις της απουσίας αυτής είναι ακόμη νωρίς να απαριθμηθούν κι ακόμη νωρίτερα για να αποτιμηθούν.

«Είναι σαφές ότι με τον Στρος-Καν στο τιμόνι το ΔΝΤ θα γύριζε την πλάτη του στην Ευρώπη. Είναι σαφές ότι θα συνέχιζε να την στηρίζει. Τώρα που ο Στρος-Καν εξέλιπε, η προοπτική αυτή έγινε κάπως αμφίβολη», δήλωσε στο Bloomberg ο Εσβάρ Πρασάντ του Brookings Institute στην Ουάσιγκτον.

Αλλά και ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Θεόδωρος Πελαγίδης δήλωσε στον Guardian ότι «το ΔΝΤ υπό την ηγεσία του Ντομινίκ Στρος-Καν ήταν πιο ευέλικτο έναντι της Ελλάδας συγκριτικά με άλλους πιστωτές, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ΕΚΤ. Κατανοούσε καλύτερα τη φύση της κρίσης.

» Τώρα η κατάσταση περιπλέκεται επειδή ένας από τους βασικούς διαπραγματευτές φεύγει από το παιχνίδι. Ευλόγως ανακύπτει το ερώτημα ποιος θα τον διαδεχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τι θα πρέπει να περιμένουμε από αυτόν».