Σαρκοζί: «Τρέλα» η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

«Τρέλα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, την ιδέα της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τη γαλλική πρόταση για επανεπενδύσεις μεγάλης διάρκειας από τις γαλλικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες σε ελληνικά ομόλογα.

Σχολιάζοντας τη σχετική πρόταση της Μαρίν Λε Πεν, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για «τρέλα» που θα οδηγούσε σε διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό του χρέους. Διαβεβαιώνοντας ότι «δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να χαθεί» και ότι «θα υπερασπιστούμε το ευρώ», ο κ. Σαρκοζί θέλησε, όπως γράφει η Le Figaro, να δώσει τη δική του απάντηση «σε εκείνους που προτείνουν αυτήν την τρέλα που θα ήταν η έξοδος από το ευρώ». Μια τρέλα, ή όπως είπε, «κάτι εντελώς παράλογο».

«Θυμίζω ότι η Γαλλία είναι εκτεθειμένη σε ένα χρέος 1.500 δισ. ευρώ, με ρήτρα ευρώ», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος. «Εάν η Γαλλία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα βγει από το ευρώ, το νόμισμά της θα υποτιμηθεί, αλλά το χρέος που οφείλουμε θα παραμείνει σε ευρώ. Επομένως, η έξοδος από το ευρώ συνεπάγεται διπλασιασμό ή τριπλασιασμό του χρέους της χώρας που βγαίνει από το ευρώ», συμπλήρωσε. Και συνέχισε: «Το πρώτο πράγμα που θα συμβεί αν βγει μια χώρα από το ευρώ είναι ότι το εθνικό της νόμισμα θα υποτιμηθεί έναντι του ευρώ» και «αν το εθνικό νόμισμα υποτιμηθεί έναντι του ευρώ, το απόθεμα των χρεών της θα αυξηθεί αυτόματα», επέμεινε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε ότι δουλεύει εντατικά με την υπουργό Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ, ώστε να περάσει σε εφαρμογή η απόφαση εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης που πήρε μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο.

«Καταλήξαμε», είπε, «ότι διευρύνοντας τη διάρκεια στα 30 χρόνια, θέτοντας το χρέος αυτό (ομόλογα) στο ίδιο επίπεδο με τα ευρωπαϊκά και προσθέτοντας μια πριμοδότηση με βάση την ανάπτυξη της Ελλάδας, έχουμε φτιάξει ένα σύστημα που πολλές χώρες θα μπορούσαν να το βρούν ενδιαφέρον». Είναι το συμφέρον όλων, πρόσθεσε, να μην εγκαταλείψουμε την Ελλάδα.

Η γαλλική πρόταση που αποσκοπεί στο να εμφανίσει ελκυστικότερη προς τους δανειστές της Ελλάδας την ανακύκλωση του χρέους, έχει ως εξής: Επανεπένδυση από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες του 70% των ομολόγων που θα αποπληρωθούν από την Αθήνα όταν φθάσουν στην ωρίμανσή τους. Εξ αυτών το 50% θα επανεπενδύεται σε ομόλογα διαρκείας 30 ετών αντί για πενταετία που ισχύει μέχρι σήμερα. Το υπόλοιπο 20% θα επενδύεται σε ένα ταμείο μετοχών υψηλής ποιότητας «μηδενικού όμως τοκομεριδίου», μηδενικής απόδοσης δηλαδή, το οποίο θα ανατροφοδοτείται από την υπεραξία των μετοχών.

Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα προστασίας του κοινού νομίσματος, ο κ. Σαρκοζί υποστήριξε ότι το ευρώ αποτελεί ένα εκπληκτικό κεκτημένο για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, είναι η ίδια η Ευρώπη, και είναι εξαιρετικά πολύτιμο για να μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

«Κατανοώ τις πραγματικότητες της πολιτικής… αλλά υπάρχουν και όρια», τόνισε ο κ. Σαρκοζί, καταλήγοντας ότι «το όριο είναι η υπευθυνότητα».