Σενάρια για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους στον οικονομικό Τύπο

 Βερολίνο
Δεύτερη απομείωση του ελληνικού χρέους φέρονται να εξετάζουν οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι γερμανικοί Financial Times, που υποστηρίζουν ότι ήδη διεξάγονται σχετικές συζητήσεις. Στο επίκεντρο φέρονται να βρίσκονται τα διμερή δάνεια στήριξης του πρώτου πακέτου, καθώς, όπως υποστηρίζεται, ΕΚΤ και ΔΝΤ διατηρούν την αντίθεσή τους.
Υψηλόβαθμός αξιωματούχος με γνώση της υπόθεσης που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα υποστήριξε «πως υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις».

Στο επίκεντρο όσων εξετάζονται βρίσκονται τα δάνεια από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης του πρώτου πακέτου (οπότε και δεν υπήρχε ακόμη ο EFSF, ο οποίος, σύμφωνα με αυτό το σενάριο, μένει αλώβητος).

H εφημερίδα υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει μέρος μίας νέας λύσης για την Ελλάδα, η οποία λύση βρίσκεται υπό συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών. Προς επίρρωση των αναφορών, η εφημερίδα σημειώνει και την εκτίμηση του επικεφαλής της Commerzbank την Πέμπτη πως θα υπάρξει δεύτερο κούρεμα με τη «συμμετοχή όλων»

Ωστόσο, «ούτε το ΔΝΤ ούτε η ΕΚΤ δεν θα συμμετείχαν σε ένα νέο τέτοιο κούρεμα», γράφουν οι FTD, με το μεν Ταμείο να θέλει να κρατήσει το καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή και τη δε ΕΚΤ να αντιτείνει πως κάτι τέτοιο θα συνιστούσε απευθείας χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Δεδομένο θεωρείται ότι κούρεμα στα διμερή δάνεια, τον τρίτο πυλώνα του πακέτου στήριξης, θα προκαλούσε μεγάλες αντιδράσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ενδεικτική πάντως της σεναριολογίας είναι η «απάντηση» που έδωσε η γερμανική ένωση επενδυτών SdK στην Handelsblatt: «Ένα νέο κούρεμα για τους ιδιώτες επενδυτές είναι εκτός συζήτησης» είπε στην εφημερίδα ο επικεφαλής της SdK Ντάνιελ Μπάουερ.

Ο Μπάουερ υποστήριξε πως «τώρα σειρά έχει ο δημόσιος τομέας» και επισήμανε πως, ούτως ή άλλως, το ελληνικό χρέος που βρίσκεται μετά το PSI στα χέρια ιδιωτών είναι μικρό. Ο τίτλος και μόνο του κειμένου της Handelsblatt -«οι επενδυτές θέλουν να ματώσουν οι (Γερμανοί) φορολογούμενοι για τους Έλληνες»- δείχνει το είδος των επικρίσεων που θα προκαλούσε ένα τέτοιο κούρεμα.

Πηγή: In.gr